Ukecala mě kamarádka Zuzka na další výpravu na medvědí česnek. Česnek povyskočil a teď je jeho nejlepší čas. Má neuvěřitelné "grády", vynikající ostrou chuť a nejvíc tělu prospěšných látek. Natrhali jsme plný košíček a hurá na pesto.
Potřebujeme:
medvědí česnek
piniové oříšky (můžou být i kešu, vlašáky, mandle a slunečnicová semínka)
parmezán (může být parmigiano, grana nebo grand moravia)
mořská sůl
olivový olej
Postup:
Listy medvědího česneku opereme a pak vysušíme v utěrce. Nasekáme trochu nožem a vložíme do mixéru. Oříšky nasucho orestujeme na pánvi. Rozvine a umocní se jejich chuť a aroma. Potom je nasypeme spolu se sýrem a s troškou soli do mixéru. Zalejeme cca 100 ml olivového oleje a patrně rozmixujeme. Pokud je pesto příliš husté (jako pasta), přidáme ještě olej. Konzistence by měla být mírně tekutá. Přendáme do malých skleniček a povrch zalejeme lžící oleje, abychom předešli osychání a zkažení pesta. Uložíme do ledničky, kde může vydržet i několik měsíců.
Hned bych si dala, jen v Liverpoolu jsem jeste medvedi cesnek nenasla, ale dnes uz vykvetly prvni pampelisky:)
OdpovědětVymazatPampelišky jsou super ! První lístky do salátu nebo rozmixovat do smoothie :)
Vymazat