neděle 28. října 2018

CHUTNEY ze zelených rajčat




Chutney, neboli čatný, je sladkokyselá omáčka (dip), původem z indické kuchyně. Je vynikající k teplé i studené pečeni, stejně tak k bezmasým pokrmům a my ji máme úplně nejraději k tortilla chipsům. Děláme ji téměř každý podzim, když sklidíme poslední rajčata ze záhonku. Mmch nejdřív necháme rajčata dojít. Hodně zelených rajčat, ještě hezky zčervená. Nejlíp jim to jde na bedýnce jablek. Prostě si spolu rozumí. Čatní je z toho co už nezvládlo dozrát.





Potřebujeme:

1 kg zelených nedozrálých rajčat
250 g cibule
250 g oloupaných jablek
1 feferonku
5 stroužků česneku
200g třtinovéhu cukru
150 ml octa
50 ml balsamica
1 lžička soli
5 kuliček nového koření
1/2 lžičky drceného koriandru
1 lžička mletého zázvoru
1 lžička čerstvě mletého pepře
1/2 lžičky mletého kardamomu
V originál verzi jsou ještě rozinky. Ty ale nesnáším a tak je nedávám. Výborný je to i bez rozinek.





Postup:

Rajčata umyjeme a nakrájíme na kousky. Přidáme oloupanou a nakrájenou cibuli a jablka na čtvrtky a všechny zbylé ingredience. Směs vaříme ve velkém hrnci za občasného promíchání asi hodinu, až je všechno rozvařené. Potom vezmeme ponorný mixér a čatný rozžducháme, aby se dalo hezky propasírovat přes síto. No a nakonec propasírujeme, abychom se zbavili semínek a slupek. Ochutnáme a ještě horké plníme do skleniček. Sterilizace není třeba. Stačí jako marmeládu otočit víčkem dolů a počkat až vychladnou. Z uvedeného množství je cca 4-5 skleniček.




Žádné komentáře:

Okomentovat