Galetka je francouzský koláč se zahnutými okraji. Dělala jsem poprvé. Jednoduchý a vynikajicí. Inspiraci jsem čerpala na oblíbeném blogu Kitchenstory.
Potřebujeme:
120g hladké mouky
70g studeného másla
10g třtinového cukru
třetina lžičky soli
2 lžíce studené vody
Na náplň:
misku borůvek a hrstku lesních jahod
lžíce hl. mouky
2 lžíce třtinového cukru, plus na posypání
lžíce brandy
šťáva z poloviny citronu
lžička bio vanilkového cukru
špetka mletého kardamomu
Ze surovin na těsto vypracujeme rychle hladké těsto, zabalíme do folie a dáme na hodinku do ledničky. Borůvky a jahody v misce opatrně promícháme s moukou, cukrem, vanilkovým cukrem a zakapeme brandy a citronovou šťávou. Vychlazené těsto na pomoučeném vále vyválíme na cca 3mm kulatou placku a přeneseme ji na pečící papír. Potom na ni vyklopíme borůvkovou náplň a ohrneme okraje nahoru. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a celé včetně okrajů ještě posypeme lžící třtinového cukru.
Pečeme na 180 stupňů cca 30-40 minut.
Pro příště dvojitá dávka a dvě galetky :)
Žádné komentáře:
Okomentovat