úterý 5. července 2016

Černohlávek

Narazila jsem na něj letos náhodou, když jsme se Simonem prchali z lesa před divočákem (ano i venčení psa a sběr bylin může být adrenalinovým zážitkem).


 
 
Roste na loukách i na zahradách. Sbírají se květy s prvními lístky pod hlavičkou. Poznáte ho snadno.
 
 
 
 
Černohlávek dříve platil za velmi účinnou bylinku. Používaný je hojně např. v čínské medicíně. Naši předci věděli proč...


 
 
O jeho účincích cituji z netu: "Černohlávek má antibiotické, antibakteriální, antivirové, antimykotické, dermatoprotektivní, adstringentní, tonizační, vazodilatační, hepatoprotektivní, detoxikační, antioxidační, diuretické a protizánětlivé účinky. Zvyšuje srážlivost krve, podporuje hojení ran, má protizánětlivé účinky a harmonizuje meridián jater, močového měchýře a plic. Používá se proto při zánětlivých onemocněních, vředech v ústech a hrdle, zánětech a bolestech žaludku a střev, ale též například i jako kloktadlo při angíně. Černohlávek posiluje organismus při chřipkách a nachlazeních, infektech jater, močového měchýře a plic. Obsažené organické kyseliny mají antibiotický a antivirový účinek zejména na Shigella spp., Salmonella typhi, E. coli, Pseudomonas aeruoginosa, Mycobacterium tuberculosis, na kmeny Streptococcus a celou řadu patogenních plísní ".
 
To stojí za procházku ne?
 
 
 
Suší se pomalu ve stínu. Čaj z této krásné bylinky je chuťově moc dobrý. Vyzkoušejte :).

 
 
 
 
 
 


Žádné komentáře:

Okomentovat