sobota 3. září 2016

Salsa z pečených rajčat

Jestli bych nemohla bez něčeho existovat, jsou to rajčata. Jím je denně a teď v létě po kilech. Četla jsem, že lilkovitá zelenina neprospívá kloubům. To vysvětluje moje tragická kolena :).


 


No a protože právě vrcholí období, kdy hromadně dozrávají kila a kila rajčat na zahrádkách, čerstvá se už nestíhají konzumovat, kečup je hotový, lečo taky, mám pro Vás tip na zpracování většího množství této úžasné zeleniny.


 
 
Potřebujeme:
Větší množství rajčat (cca 3 kila na jeden velký plech), svazek bylinek (určitě nesmí chybět bazalka, tymián, oregano a hladkolistá petrželka), kapary (2-3 lžíce), mořskou sůl, čerstvě mletý pepř, česnek (malou paličku), olivový olej, sklenička vody.






 
 
Postup:
Rajčata nakrájíme na kousky a vykrájíme tuhé středy. Bylinky a česnek nasekáme a spolu s kapary a rajčaty nasypeme na plech. Zalejeme cca 100 ml olivového oleje, opepříme a osolíme. Se solí opatrně, protože pečením se slanost zvýrazní. Celou směs promícháme, podlijeme ještě skleničkou vody a urovnáme na plechu. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 40-60 min. Doba záleží na tom, kolik mají rajčata v sobě vody. Směs musí být po upečení pořád trochu mokrá.
 
 

 
 
 Hotovou salsu necháme vychladnout a nakrabičkujeme nebo napytlíkujeme a dáme na mražák. Salsu po rozmražení jen zahřejeme a máme vynikající omáčku k tortilla chipsům, směs na bruschetty  nebo dokonalou omáčku na těstoviny.
 
 

 
 
 
 

1 komentář:

  1. Dík za skvělý recept :) zkusím něco takového, kečup nechci vařit a leco dělá mamka ;) Marcela

    OdpovědětVymazat