neděle 19. března 2017

Pesto z medvědího česneku


 
 
Ukecala mě kamarádka Zuzka na další výpravu na medvědí česnek. Česnek povyskočil a teď je jeho nejlepší čas. Má neuvěřitelné "grády", vynikající ostrou chuť a nejvíc tělu prospěšných látek. Natrhali jsme plný košíček a hurá na pesto.
 
 
 
 
Potřebujeme:
 
medvědí česnek
piniové oříšky (můžou být i kešu, vlašáky, mandle a slunečnicová semínka)
parmezán (může být parmigiano, grana nebo grand moravia)
mořská sůl
olivový olej
 
Množství je orientační podle toho, kolik máte medvědího česneku. Čím víc dáte oříšků, parmezánu a soli, tím bude chuť výraznější. Řekla bych, že na cca 5 mističek (dílů) sekaného medvědího česneku padne jedna mistička ořechů a jedna mistička parmezánu.
 
 


Postup:
 
Listy medvědího česneku opereme a pak vysušíme v utěrce. Nasekáme trochu nožem a vložíme do mixéru. Oříšky nasucho orestujeme na pánvi. Rozvine a umocní se jejich chuť a aroma. Potom je nasypeme spolu se sýrem a s troškou soli do mixéru. Zalejeme cca 100 ml olivového oleje a patrně rozmixujeme. Pokud je pesto příliš husté (jako pasta), přidáme ještě olej. Konzistence by měla být mírně tekutá. Přendáme do malých skleniček a povrch zalejeme lžící oleje, abychom předešli osychání a zkažení pesta. Uložíme do ledničky, kde může vydržet i několik měsíců.
 
 

 
 
 
 


2 komentáře:

  1. Hned bych si dala, jen v Liverpoolu jsem jeste medvedi cesnek nenasla, ale dnes uz vykvetly prvni pampelisky:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pampelišky jsou super ! První lístky do salátu nebo rozmixovat do smoothie :)

      Vymazat