pondělí 4. září 2017


Bez obalu

Dneškem startuje týden bez obalu (tedy bez odpadu, což je jedno a to samé). A já pro sebe i pro Vás připravila novinku. Minulý týden proběhlo úspěšné testování.




Sada čtyř kusů pytlíků je určena na nákup ovoce a zeleniny. Pytlíky jsou opakovatelně použitelné, takže nahrazují mikrotenové sáčky. Jsou složeny do malého bavlněného obalu, aby v kabelce byly úhledně uklizeny a nezabíraly zbytečně místo. V obchodě vložíte ovoce nebo zeleninu do pytlíků, doma přemístíte do misek nebo do lednice, a sáčky vytřepete a složíte zpátky do kabelky.




Vyrobeny jsou z polypropylenové netkané textilie. Látka je velmi lehoučká (nepřidává na váze, jako látkový sáček) a je překvapivě pevná a částečně průsvitná, takže paní pokladní nebude mít problém rozeznat obsah jako u látkových pytlíčků. Pytlíky jsou prodyšné, ale na rozdíl od síťovek drží uvnitř drobné nečistoty, které se pak nevysypou do tašky, což je problém u síťovaných pytlíků. Materiál je prořez z výroby bytového textilu, který by jinak skončil jako odpad (upcycling). Materiál je zdravotně nezávadný. Na boku mají všitou šňůrku na zavázaní.




Až pytlíky doslouží, odevzdejte je do tříděných plastů, stejně jako PET láhve. Tam budou dále zrecyklovány.



 
 
Pytlíky vzal na milost i můj muž, který byl přesvědčený, že ho s tím prodavačka vyhodí. Nevyhodila :). Vyfasoval tedy svoji sadu a už do nich nakupuje.




Naskladnila jsem také novou várku lněných hadříků na nádobí. Mám z novinek radost. Podílet se aktivně na zlepšení životního prostředí přináší příjemné pocity. Je to nanejvýš aktuální téma!


 
 
Taky jsem si pořídila nové tričko, které je kompletně kompostovatelné. Je to novinka z C&A.
 
 
 
 
Odpadu ZMAR a čistějšímu životnímu prostředí ZDAR !!!
 
 

2 komentáře:

  1. Jeee, ja zrovna pred mesicem konecne usila pytliky ze zaclonoviny.
    https://kamenurazu.blogspot.cz/2017/08/pytliky-na-zelelninu.html
    A jsem spokojena, jen je pravda, ze bordylek se sypat muze ;) ty vase vypadaji krasnr a jsou za bezva cenu ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani děkuji. Já ty záclony zvažovala, ale nakonec zavrhla. Tohle je trochu lepší řešení. Nicméně každá náhrada mikrotenu je krok tím nejlepším směrem !

      Vymazat