čtvrtek 28. září 2017

Šokující odhalení!



 

Tak dobře. Zas tak šokující to není. Měla jsem tento článek v hlavě už nějakou dobu. Musím se Vám totiž k něčemu přiznat. Miluju sociální sítě. Pořád jsem se v diskuzích s přáteli, kteří to samozřejmě odsuzovali, obhajovala tím, že to potřebuju k práci. Jako jo, potřebuju, ale kdyby mě to nebavilo, tak to nedělám. Teď se to tak prostě musí říkat, jak je to špatně mít ten facebook, a jak je to ještě horší u dětí. Na rovinu říkám, mám je ráda. Sociální sítě jsou jako oheň. Dobrý sluha, ale zlý pán. Jejich obrovské plus a mínus současně je v tom, že my sami jsme jejich tvůrci. Nejenom obsahem, který vkládáme. Ale taky lidmi, kterými se obklopujeme. Kamarád si nedávno facebook zrušil, že je to tam strašný. Samej imigrant, debilní politici a hejty. Můj facebook není strašný. Když se mi něco nelíbí, není nic jednoduššího, než kliknout na správnou ikonku. Profil je jako zrcadlo. Baví mě sledovat různé názorové diskuze a rozklikávat si profily diskutujících. Najednou je Vám všechno jasný :D.




Mám skvělé rodiče. Oba jsou počítačově velmi gramotní. Babičce dokonce vnoučata říkají babička pařička. Když byli menší klidně si s vnoučátky zahrála zombíky. A oni na ni byli pyšní. Kdo má babičku co peče ty nejlepší buchty a současně hraje počítačové hry. Hádejte jak moc je oblíbená :). Prý si pamatují, že když přišla televize, tak starší generace strašila, jak všichni oslepnou. Mohu Vás ujistit, že oba moji rodiče vidí stále dobře.




Samozřejmě, že pro děti se mohou stát nebezpečné. Ale to může být cokoliv jiného. Než to dětem zakazovat, je určitě lepší naučit je, jak správně sítě používat a jak se na nich chovat. Stanovit pravidla únosná pro obě strany. Naučit je rozlišovat informace a ověřovat zdroje. V tom má velké rezervy každý druhý dospělý. A ruku na srdce. Nejvíc vychovává vlastní příklad.


 
 
Já osobně teď miluju nejvíc instagram. Pro mě, jako pro ženu, je to vizuální hostina. Jak napsala trefně kamarádka Markéta, " Je to jako časopis ". Tolik inspirace a motivace. A já toho mohu být součástí a můžu tvořit obsah. Paráda. Baví mě. Užívám si to. Líbí se mi ta možnost navazovat virtuální přátelství s lidmi, kteří Vás inspirují a se kterými Vás spojují různé věci, od mateřství, přes sport, jídlo apod..
 
 

 
 
Každá ze sítí má svoje. Z každé si beru co mě vyhovuje nejvíc. Na facebooku mám kolem sebe přátele, se kterými se vidím jen párkrát do roka a jsem tak s nimi v kontaktu. Je pro mě zdrojem důležitých informací a novinek ve vzdělávání, které kvůli dětem sleduji. A teď koukám i na politiku, když se blíží volby. Instagram je odpočinek a relax. Virtuální časopis, který tvoří hlavně ženy. Miliony žen a jejich děti, domovy, práce. Slýchávám názor, že se tam všechny tváří, jak jsou dokonalé, mají uklizeno a děti jsou jako ze škatulky. No a? Časopis, vzpomínáte? V dílně jsem se naučila poslouchat videa na youtube. Audioknihy, dokumenty ale i zábavné pořady, když přijde nějaká depka.




Ano, člověk si musí hlídat nějakou rozumnou míru. Je to jako se vším. Je to jako s vínem. Víme, že ženy :).



5 komentářů:

  1. Moc hezky jste to napsala, Hanko. Souhlasím...
    V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejsem určitě jediná kdo to tak má :))). Děkuju a hezký víkend !

      Vymazat
  2. Je to tak, jak to pisete, hlavne se mi libi veta ... rozlisovat informace a overovat zdroje ... Krasne inspirativni dny :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kolikrát jsou na tom ty děti líp než dospělí. Máme ještě rezervy. Krásné dny i Vám :)))

      Vymazat