pátek 22. prosince 2017

Utopenci s červenou cibulí



Ne, nemáme punk vánoce. To je zodpovědná a včasná příprava na Silvestra :). Utopenci by měli ležet v láku ideálně týden. Takže od zítřka to máte tak akorát.




Každý rok chystám "zdravé pohoštění". Letos ale vyrážíme s velkou bandou na kraj republiky a tam bych svým humusem dostala leda po hlavě. Vystrčila jsem hlavu ze svojí zenové bubliny a vybrala tu nejvíc klasickou věc k pivu, utopence.




Je to moje utopencová premiéra. Recept je od Romana Vaňka, takže by všechno mělo klapnout na jedničku, protože prostě Vaněk. Do receptu jsem použila místo bílé cibule červenou a šalotku, takže je máme trošku barevnější :)





Potřebujeme:

12 špekáčků
2 červené chilli papričky
4 nakládané okurky
300 g oloupané cibule
500 ml octa
500 ml vody
30 g soli
1 lžička cukru
4 bobkové listy
5 kuliček nového koření
10 kuliček černého pepře




Postup:

Chilli papričky nakrájíme na nudličky. Cibuli nakrájíme na plátky. Okurky nakrájíme podélně na plátky. Špekáčky oloupeme a podélně nakrojíme do dvou třetin (jako rohlík na hotdog). Dovnitř každého špekáčku dáme plátek okurky a kousek cibule. Ocet, vodu, sůl a cukr přivedeme v hrnci k varu a přidáme koření, zbytek cibule a chilli papričky a vypneme oheň. Necháme nálev trochu prochladnout. Nesmí mít víc než padesát stupňů, aby špekáčky nepustili tuk. Vrstvíme do pětilitrové sklenice špekáčky a prokládáme cibulí z nálevu. Až je sklenice napěchovaná, zalijeme utopence zbytkem nálevu. Sklenici uzavřeme a po úplném vychladnutí dáme na studené místo. Po týdnu jsou připraveny k podávání.




Tak ještě pivko, chleba a můžeme slavit!

4 komentáře:

  1. Tedy, to vypadá na důkladnou přípravu... :-) S červenou cibulí jsem ještě utopence neviděla, ani nejedla, ale vypadají a chutnají jistě skvěle... možná také vyzkoušíme .-) Hezké Vánoce i veselou Silvestrovskou noc! A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, příprava musí být :). Myslím, že chuťově to s červenou cibulí nebude žádný rozdíl. Ale vypadá to barevně mnohem zajímavěji :))). Krásné vánoce a Silvestra i Vám !

      Vymazat
  2. Zdravím, zrovna jsem otevřela sklenici s vánočnímu utopenci a bašta.
    Nechte si chutnat a přeji veselý konec roku.
    Lenka B.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, utopenci byli skutečně výborní a jen se po nich zaprášilo. Jsem moc ráda, že i Vám chutnali :)

      Vymazat