středa 7. února 2018


Planetu zachrání mámy


Vyjímečně dlouhý příspěvek. Začnu trochu od lesa. Od psychologie odmítání. Tenhle termín se začal používat v souvislosti s druhou světovou válkou. Zjednodušeně řečeno, lidé, kteří mají před sebou velký problém, o kterém ví, že ho jako jednotlivec nemají šanci vyřešit nebo zvrátit, mají tendenci tento problém nebo hrozbu v sobě potlačit, obhajovat, přehlížet nebo ignorovat. Přesto, že je zcela zjevný, blížící se a sílící. V současnosti se psychologie odmítání nejčastěji zmiňuje v souvislosti s katastrofálním stavem životního prostředí. Vidím to sama na svém osobním FB profilu. Pokud nasdílím velrybu, které vědci z břicha vypreparovali 800kg plastu, nedostane příspěvek ani jeden lajk. Nic. Pro mě osobně je příroda strašně důležité téma. Na rozdíl od politiky. Čím dál víc cítím její velmi úzkou propojenost a sepjatost s každým člověkem. Nebudu tady vyjmenovávat co všechno je špatně. To víme. Já jsem si ale všimla něčeho zásadního. Všimla jsem si, že tyhle věci jsou úplně, ale úplně šumák prakticky všem mužům. Komu to ale jedno není, jsou matky. My mámy koukáme na svoje děti a to znamená koukat dopředu. A vidím čím dál víc mamin, kterým to vrtá hlavou. Co těm dětem předáme? V čem budou žít? Co budou jíst? A dýchat? Jsme to právě my, co máme možnost s tím něco dělat. Ve většině domácností mámy určují spotřebitelské chování. Co se bude kupovat, jíst, jak se bude trávit volný čas. Vlastně mě k napsání článku inspirovaly další dvě mámy. Veronika a Soňa, které už začaly. A je jich čím dál víc a i u nás se dějí změny. Pomalu, ale jistě.

Mám pro vás pár tipů nejen od nás co jde dělat trochu líp, aby se Zemi ulevilo. Aspoň o kousek. Máme totiž jen jednu. Naprosto ideální pro nás lidi a druhá taková ve vesmíru není. Fakt ne.


1. Nákupy

Igelity a mikroteny jsou asi v současnosti ten nejvíc řešený problém. Když jsem se podívala na průměrný denní nákup a lehce jedním okem analyzovala co všechno je baleno v plastu, tak jsem ty oči raději zase zavřela, protože jediné co v plastu nebylo, bylo manželovo pivo k večeři. Nejjednodušší je začít používat vlastní sáčky na nákup ovoce a zeleniny. Na pečivo nosit taky vlastní pytlíky nebo použít ty papírové. Já do nich pak dávám dětem svačiny do školy. Pokud nějaký mikrotenový pytlík doneseme domů, poslouží Simonovi při venčení. Tady jsem zatím nic jiného nevymyslela. Pokud máte nějaký tip jak na to při venčení psa na sídlišti, tak prosím sem s ním. Konečně u nás otevřeli kavárnu, kde mají i bezobalovou část. Takže prací gel a prostředek na nádobí kupuji tam a taky další věci. Luštěniny, ořechy apodobně.
Letos jsem si dala výzvu omezit nákupy exotického ovoce. Cestuje k nám často přes půl planety, což vytváří brutální ropnou stopu. Při jeho pěstování se používá hromada pesticidů a navíc se nedá kompostovat. Jeden z největších průserů, jsou tolik oblíbené banány. Více informací najdete třeba tady.
Doma jsme omezili o 90% nákup průmyslově zpracovaných sladkostí, jako jsou oplatky, tyčinky, bonbóny. Místo toho víc peču.
Taky pečlivě zvažuje nákup zboží, které by mělo putovat v kontejnerových lodích z Číny a podobných lokací. Zkrátka už žádný Aliexpres nebo E-Bay. Věděli jste že 15 takových lodí znečistí přírodu jako všechna auta na planetě? To je prostě mazec. Když máme na výběr, kupujeme přednostně český výrobek od české firmy.


2. Vaření

Víc vaříme. Snažím se každý den uvařit teplou večeři, abych si mohla vzít zbytek sebou druhý den do dílny na oběd. Vařte taky. Domácí strava je zdravá a ušetříte. Nejezte ve fast foodech. Ta produkce odpadu je tam docela šílená. Taky kafe sebou do jednorázového kelímku je naprd. Kelímky nejdou recyklovat. Noste si svoje kelímky.
Vařte co nejvíce ze sezónních a lokálních surovin. Na FB přibývá skupin, kde drobní pěstitelé a chovatelé nabízí svoji domácí produkci k prodeji. My takto nakupujeme každý měsíc kuřata.
Omezte spotřebu masa. Chov hospodářských zvířat je další velký problém planety. Konzumace masa je v současnosti strašně vysoká. Neprospívá to nikomu. Ani lidem, ani přírodě. Tady zdůrazňuji, že nejsem vegan ani vegetarián, ale jíst maso 7x do týdne považuji za zhovadilost. Prostě trochu rovnováhy do toho promítnout.

3. Volný čas

Omezili jsme na minimum návštěvu všech zábavných parků, aquaparků a jiných super funparků. Vždy jsem tam měla spíš nepříjemný pocit, ale co by člověk neudělal pro děti. Zpětně to hodnotím jako zcela promrhaný čas i peníze. Místo toho si udělejte se známými piknik v přírodě. U nás je tahle zábava zatím v plenkách, ale je to super. Něco dobrého doma uvařte, upečte, zabalte a na louce nebo v lese u potoka rozhoďte deku a vypusťte děti do plenéru.
Další věc se mi neříká snadno, protože cestování miluju, ale omezte cestování. Aspoň cesty letadlem. Opět ta spotřeba nafty, to záření taky není úplně o.k. a navíc mám poslední rok cestovatelskou depku. Všude, ale všude je strašně, ale strašně moc turistů. Všechna krásná místa mají tak nějak vykradené kouzlo tím obrovským množstvím lidí. Stal se z toho průmysl. Všichni cestují. Všichni a všude.
Podle pana Cílka je jednou z nejlepších věcí něco pěstovat. Starat se o kousek půdy. Jestli máte zahradu nebo zahrádku, vyškubejte tůje a zasaďte místo nich rybíz. Nebo maliny. Zryjte anglický trávník a vysejte hrášek. Není nic lepšího než dítě "pasoucí se" na zahradě. A když nemáte zahradu, osázejte balkón. Nebo aspoň parapet v kuchyni. Rostliny mají přímo terapeutický účinek.

4. Osobní hygiena

Úspěšně jsme zredukovali množství přípravků na poličce v koupelně. Namísto patnácti jich tam stojí pět. Přešli jsme na používání biošamponu od české firmy a ruce myjeme přírodním klasickým mýdlem. Krém používám taky přírodní a český. Dekorativní kosmetiku ještě nemám vyřešenou, ale postupně to půjde. Toaletní papír kupujeme výhradně recyklovaný. Prací gel ekologický a bezobalový, to už jsem psala výše.

5. Třídění odpadu

Loni jsem měla největší radost, že se nám doma podařilo přejít i na třídění bioodpadu. Papír a plast jsme třídili dlouho, ale všechny ty slupky byly v bytě výzva. Jde to. Bohužel konkrétně s těmi plasty se situace zhoršila. Čína je přestala vykupovat a tak se všude plasty hromadí. Tak aspoň na ty plastovky se vykašleme.
Kdo sleduje můj instagram, možná zaregistroval, že občas uklízím i u nás v lese. Je to trochu sisyfovská práce, ale říká se, že lidi spíš odhodí odpadky tam, kde už něco leží. Tam kde je čisto je jim to blbý. Snad to bude fungovat. Mám to tady moc ráda a chci chodit do čistého lesa, ne do bordelu.

Jestli Vás napadá cokoliv dalšího co nenapadlo mě, napište to do komentáře. Ráda bych závěrem zdůraznila, že jsem si vědoma, že sami máme velké rezervy a děláme spoustu věcí pořád špatně. Ale každý krok nebo i krůček správným směrem se počítá.

Milé mámy děkuju pokud jste dočetli až na konec. Strašně nerada se totiž vykecávám. Dopředu Vám děkuji za každý krůček přírodě vstříc :)

P.S..: Choďte víc do lesa. Dělá to s hlavou divy...
















17 komentářů:

  1. Fajn sepsáno. Opakovaně použitelné sáčky na zeleninu zrovna sháním, aby byly české a nestály x set, brzo objednám:) Je to, jak píšete, se mnou mateřství v ekologické uvědomělosti docela zamávalo, vždycky mi vadilo plýtvání čehokoliv, netřídění odpadu, ale až teď přemýšlím i nad takovými věcmi jako oblečení, že ty umělé materiály jako polyester se tak strašně dlouho rozkládají, každý kousek, co mám ve skříni teď podrobuju kritice a nežije se mi ani úplně lehce, když si uvědomím, kolik toho oblečení mám z řetězců, jak asi vznikalo, šili ho vyčerpání lidé s mizernou mzdou, děti ... ? Tak zkouším hledat alternativy, oblečení vzniklé za normálních lidských podminek z udržitelných materiálů, ale s nekonfekční velikostí docela ořech;) vera

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko děkuji. Oblečení je velké téma a polyester je průšvih. Hlavně všechno to funkční oblečení. Taky hledám alternativy a preferuji bavlnu. Ideální stav v této oblasti totiž neexistuje. Cítím to hodně podobně jako Vy. Někdy z toho mám fakt těžkou depku. Ale pak si jdu zaběhat nebo si pustím Jardu a hned je mi líp :).

      Vymazat
  2. Pěkně napsané.
    Nakupuji s rozvahou, vařím, peču, spotřebovávám s rozumem všechny zbytky, pijeme převážně čistou vodu z kohoutku. Olej neleji do dřezu. Třídíme odpad. Z ovoce preferujeme jablka a hrušky, ale jasně, že se koupí i něco jiného.¨
    Ve většině případů se rychle sprchujeme, ale to je dáno i tím, že máme bojler a zásoba teplé vody je omezená.
    Mám zahradu u domu. Nějaké rajčátko to jo, ale nic velikého. Vodu na zalévání máme ze studny a trávník je přirozený. Máme bazén, takže spousta vody, ale zase nejezdíme do aquaparků.
    Mám sušičku, nesuším venku. Spotřeba energie velká, ale venku lidi čoudí z komínů, v létě na zahrádkách pálí kde co a prádlo smrdí. Pálí fakt hodně.
    Dojíždím do práce na směny. Tam a zpět 60 km. Dnes v kalamitě o desítky kilometrů víc.
    Zamýšlím se nad ekologií, ale nežiji tím tématem pořád. Spoustu věcí dělám přirozeně a nad spoustou věcí se zamyslím a zlepším.
    Lenka B.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni jste skvělá. Už jen to, že nad tím uvažujete je obrovský krok správným směrem. A vidíte na vodu jsem zapomněla. To je taky veliké téma!!! Moc děkuji za přečtení, za koment a za všechny kroky správným směrem :)))

      Vymazat
  3. Je to velký problém. My se snažíme ...nebo snažíme, třídíme i s dětmi, popelnici vubec nepotrebujeme, vyvážíme vytříděný odpad do sberneho dvora. Ja mám spíš velký problém s výchovou. Dcera ma 14 a nějak nechápe, ze by měla mít nějaké povinnosti. Proč? Její kamarádky taky sedi cely den na mobilu. Bože, nebudu se tu rozepisovat. Ale v dnešní době nadbytku to má bohužel dopad i na děti. Na zahradě se jim pracovat nechce, vse si přece koupí v obchodě.... věčné téma u nás....je mi z toho smutno

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uf, to chápu. Mám děti 12 a 14 let. Já bych ale řekla, že je to prostě v tomto věku přirozené. Že si tím musí projít a dospět k tomu. Nejlepší výchovou je vlastní příklad a věřte tomu, že se to na těch dětech odrazí. Takže bych neházela flintu do žita. Kolem těch 15 je to prostě mazec a rodič musí aktivovat kód "přežití" :D. Když si vzpomenu na sebe, tak jediné co jsme tenkrát s holkama řešily bylo co si vezmeme v pátek večer na diskotéku. Když rodiče přišli s tím, že si vezmeme malé pole po revoluci, tak jsme jim jasně sdělili (byli jsme tři sourozenci), že tam budou makat sami. No a koukejte co ze mě nakonec vyrostlo. Sháním brambory na sadbu, píšu článek o odpadech a šiju z recy látek :). Bude to o.k. <3

      Vymazat
  4. Hani, myslím, že by se Ti líbil blog mé kamarádky Evy, která má hodně podobné smýšlení, jako Ty. Pěkně to shrnula třeba v tomto článku, schválně na to mrkni:
    http://www.kazdydendobryden.cz/2018/02/ja-drive-ja-dnes.html
    Obě jste pro mne velkou inspirací, jdete v této oblasti mílovými kroky. Já jsem teprve na začátku, spousta věcí mi teprve dochází (myslím, že právě díky Vám dvěma) a dělám první krůčky. Začala jsem trochu eko-prát (zrovna chystám článek), chci si ušít ty pytlíky na zeleninu, třídíme odpad (i když tady bych chtěla jít víc do hloubky), máme kompost a svou malou zahrádku, zachycujeme dešťovou vodu a zaléváme jen tou, chystám se zredukovat kosmetiku, čistící prostředky mi nahradil ocet a čím dál tím víc se zamýšlím i nad množstvím nakoupeného jídla...Celkem lituji, že v našem malém městě nefunguje něco jako bezobalový nákup... Jak říkám, takové malé krůčky, ale myslím, že je to lepší, než stát na místě :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za tip Jani, na to musím mrknout. Chtěla bych jen zdůraznit, že se odmítám pasovat do role nějakého vzoru a ekoteroristy :D. Jak jsem psala v článku, jsem si vědoma kolik toho děláme blbě. Ale je to cesta. A každý jsme na ní jinak daleko a nechci z toho dělat závod. To je špatně. Jen ta příroda mě bolí. Fakt bolí a nějak špatně to snáším :(.

      Vymazat
  5. Zdravím :-) Výborný článek! Řeším podobné téma už několik let a také o tom píši blog (www.kazdydendobryden cz, třeba tam někdo najde další tipy- například jak si jednoduše vyrobit prací gel z českého mýdla s jelenem :-)) Mám kolem sebe několik mužů, co se angažují v boji proti ubližování přírodě. Například můj muž nebo Tomáš Hajzler - doporučuji si ho vyhledat na fcb nebo YouTube, je to hodně inspirativní člověk! Díky každému člověku, co ukazuje světu, že to lze i jinak, ať nás je čím dál víc!:-)

    P.S. Co sbírat psí hovínka do papírových sáčků ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi Tomáše znám a sleduji už dlouho. Neříkám, že neexistují, ale jsou spíš vyjímkami :). Hovínka od 50 kg psa do papírových sáčků sbírat není technicky jednoduchá věc. To už jsem zkoušela :D. Navíc ta stopa při výrobě papírového sáčku taky není nic moc :(

      Vymazat
  6. Hani znáš/máš knížku Domácnost bez odpadu (vydal ji právě Tomáš)? Bea Johanson v ní mimo jiné radí, jak na komposter pro psí exkrementy. Otázka je, jestli máte větší zahradu. My máme malou, tak po našem málem pejskovi uklizíme do papírových.. V knížce je spoustu užitečných rad! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O knížce vím, děkuju. My bydlíme bohužel v bytě :(

      Vymazat
  7. Dovolím si sdílet odkaz na váš krásný článek na svém blogu :)

    OdpovědětVymazat
  8. Hani, děkuji za článek a Vaše ekotipy, něco dělám stejně, v něčem se budu inspirovat zase já u Vás ;-)... Trochu mě mrzí ty banány, připadaly mi jako super zero waste (dost na nich frčíme, hlavně děti), ale vůbec jsem si neuvědomila, co je za tím, achjo :-(... Taky se hodně snažím mít toho více homemade a diy (myslím, že tudy vede cesta), takže vařím, peču... Třeba teď jsme si oblíbili Vaši "bagetoveku" ;-), díky za Vaše recepty, využívám je ;-)...
    V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Verunko, ty banány jsou problém i u nás. Dcera je miluje. Dřív jsme je kupovali denně, dnes jednou za 2-3 dny. Aspoň je omezit. Moc mě těší, že vaříte i podle mých receptů. To je pro mě pocta. Děkuji za sledování, za koment a za směr, kterým jste se vydala <3

      Vymazat
  9. Dostala som sa zo zdravotných problémov, zo širokej potravinovej itolerancie, kedy som bola skoro stále na rastlinnej zdravej strave nutričnou ketózou, metabolizmom, ktorý má inzulín v úzadí, využíva ketóny, ktoré sa tvoria nízkosacharidovou stravou bez škorobovín a uhlohydrátov, ale s vyšším obsahom tukov a mäsa, z rastlín je dovolený šalát a všetko zelené a lesné ovocie, takže tak.

    OdpovědětVymazat