středa 13. července 2016

Dobromysl

Všichni ji známe jako oregano. Pochází ze středomoří a je neodmyslitelně spjata s pizzou. Byla to však velmi oblíbená bylinka za časů našich prababiček. Je to rozkošná kytička a nadělá doma parády.




 
 
Dobromysl fakt krásně voní a nemůžete si ji tak splést s jinou bylinkou. Roste na slunných místech a není problém na ni venku narazit. Sbírají se celé nadzemní části a suší se zavěšené na stinném větraném místě. Po usušení zdrhněte lístky a květy ze stonků.
 
 


 
 
Na co je taková dobromysl dobrá. Má ukrytý přímo v názvu pozitivní vliv na naši psychiku. A uvolňuje nejen nervy, ale i křeče hladkého svalstva v oblasti pánve. U žen je tak ideální na období "pre" i během samotné menstruace. Výborná je při nachlazení, hlavně u kašle, kdy zase umí uvolnit křeče průdušek a pomáhá vykašlávat. V čem je nepřekonatelná, je její schopnost ničit hnilobné bakterie a plísně. V dobách, kdy uzenářství ještě neovládaly dusitanové soli a éčka, se tak hojně používala do masových směsí na všechny klobásky. Tento zabijácký účinek má éterický olej v oreganu obsažený a svoji schopnost si drží i při zředění 1:50000.
 
 
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat