pátek 8. července 2016

Třezalka

Nejlepší je na nervy. Kdo by je dnes nepotřeboval trochu uklidnit, že :). Odstraňuje taky bolesti hlavy (účinky srovnatelné s paracetamolem a kyselinou acetylsalicylovou), pomáhá při stavech vyčerpání, neklidu a nespavosti. Olej z třezalky urychluje hojení jizev a drobných poranění. Taky je účinný v boji s herpes viry. Pozor, při užívání třezalky vnitřně se nedoporučuje pobyt na přímém slunci.


 
Třezalka tečkovaná (někde se uvádí skvrnitá) roste na okrajích lesů a nejlepší účinky má prý trhaná v době letního slunovratu. Patřila mezi "Svatojánské koření". Ale kvete celý červenec, takže máte pořád čas :).
 
Sbírejte celé rostliny, protože nejcennější je na třezalce olej, který je ukrytý v drobounkých tečkách na lístcích třezalky. Sušte v tenkých svazcích zavěšených na stinném, větraném a suchém místě.
 
 
 
Třezalkový olej
 
 
 
 
Vyrobíte snadno tak, že čerstvou třezalku nacpete do sklenice s uzávěrem a zalejete kvalitním olivovým olejem. Postavíte na okno a za cca 4-6 týdnů, při pravidelném každodenním protřepávání sklenice, olej scedíte a přelejete do tmavé skleničky. Olej by měl mít na konci macerace odstín do hnědočervené.
 
 


 
 
 
 
Třezalkové víno
 
 
 
 
Opět super jednoduchá věc. Třezalku vložíme do sklenice s uzávěrem a zalijeme kvalitním bílým vínem. Necháme stát na okně 7-10 dnů, pak přecedíme a uchováváme v lednici. Pozor! Užíváme jako lék, tj. štamprdličku před spaním pro sladké sny :).
 

 
 
Pozvěte bylinky domů :). Hezký den. Hanka
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat