sobota 17. září 2016

Obraz Doriana Graye / Oscar Wilde


Obraz Doraina Graye je moje srdcová záležitost. Knížku jsem četla v čase mládí a malin nezralých :))). Teď jsem se k ní vrátila a líbila se mi snad ještě víc.




Oscar Wilde byl dekadentní autor divadelních her, prózy i několika básní. Žil v 19. století v Anglii a umřel ve Francii. Jeho život byl provázen skandály a provokacemi, a i když byl ženatý, udržoval vztah s mužem. Všechno samozřejmě prasklo a Wilde byl odsouzen a zbytek života prožil v bídě.




Mezi jeho nejznámější povídky patří "Slavík a růže" a "Šťastný princ". Taky miluju. Je mu připisován jeden pornografický román, který vyšel i v češtině. Taky četla, taky v mládí a hustý :).




 
 
K panu Grayovi. Dorian Gray byl mladý muž, finančně dobře zajištěný a velmi, velmi krásný. Zamiloval se do něj malíř Basil, seznámil jej s kontroverzním lordem Henrym, který zásadně a bohužel negativně ovlivnil jeho život. Podporoval v Dorianovi narcistické sklony a alibistickou sebelásku.
Basil namaluje Dorianův portrét. Je to jeho nejlepší dílo a když Dorian svůj obraz spatří vysloví přání, aby portrét stárnul místo něj. Tak teď víte to hlavní, teda skoro. Protože pak se rozvine řada dalších událostí, které skončí tragicky...
 
 

 
 
Mám moc ráda Wildeův styl psaní, jeho dekadentní podání zkaženého lorda Henryho, názory na ženy (které mě fascinují a štvou zároveň), rozbory Dorianovy černé duše. Je to zkrátka moje libovka a rozhodně doporučuji.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat