pátek 18. listopadu 2016

Dalajlámova kočka / David Michie



 
 
Knížku Dalajlámova kočka mi půjčila kamarádka Helenka. Helí moc děkuju, ty přesně víš co potřebuju :).
 
 


 
 
Dalajlámova kočka je prostě krásná. Je to jednoduché nenáročné čtení, které přímo hladí dušičku a navozuje pocity klidu a míru. Úplně jsem se těšila na večer, až ji zase otevřu. Celá je psaná pohledem kočky, kterou zachrání dalajlama a vezme ji k sobě do paláce. Rinpoče popisuje nejen svůj život v těsné blízkosti Jeho Svatosti, ale i příběhy ostatních osob, které se v paláci nebo jeho okolí pohybují.
 
 
 
 
Nečekejte však žádné hluboké sondy do budhismu. Dalajlámova kočka je psaná pro západního čtenáře a ten má pocit, že to vlastně není nic složitého, být lepší bytostí. Stačí jen pochopení a láska. A opravdu to funguje. Na mě určitě. Po čtení jsem usínala s pocitem, že zítra budu lepší. Zní to možná naivně, ale mě to tak nějak pořád drží a často se v myšlenkách ke knížce vracím. Už nejsem třeba tolik naštvaná na ředitele naší základky. Pochopila jsem, že on za to vlastně nemůže. Třeba si knížku taky jednou přečte. Nikdy není pozdě začít pracovat na tom, být tou lepší bytostí :))).
 
 
 
 
Dalajlámovu kočku můžu opravdu doporučit. Pokud má Vaše duše nějaký ten filozofický rozměr, ale je trochu unavená všedními starostmi, bude pro Vás ideální.
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 

4 komentáře:

  1. Jé.. :-) Zrovna jí také čtu, a sdílím stejné pocity, které zmiňuješ.

    OdpovědětVymazat
  2. Už jsem ji párkrát zahlédla a všichni jsou z ní nadšení. Asi se na ni budu muset také mrknout ;)

    OdpovědětVymazat