neděle 2. dubna 2017

Bylinky, býlí a další zelený

Začala sezóna bylinek. Bylinek je všude dostatek a není třeba se jich obávat. Nemusíte si jimi léčit žádné složité neduhy. Aspoň ze začátku ne. Jen jim otevřete dveře a pusťte si je do života. Léčivky mají pozitivní vliv nejen samotnými účinky, ale už při sbírání na psychickou pohodu. Kontakt s přírodou dělá prostě dobře. Na bylinkách je taky úžasné to, že rostou a sbírají se, přesně v době, kdy je potřebujeme. Zrovna teď je to kopřiva, plicník, podběl nebo pampeliška. Všechny jarní bylinky mají obrovskou sílu a vysoký obsah zdraví prospěšných látek. Se Simonkem jsme si vyhradili dnešní dopoledne a nasbírali jsme:

Kopřivu

 
 
 
Je výborná k pročistění krve, odstranění jedovatých látek z těla a posílení organismu. Obsahuje minerální látky a vitamíny. Můžete ji usušit na čaj, ale teď, když teprve leze ven je výborná i k tepelné úpravě. Jde z ní udělat polévka, slaný koláč, nádivka do velikonočního kuřátka nebo podusit jako špenát. U nás rostou dva druhy. Žahavka a dvoudomá a obě mají stejný obsah účinných látek.


Plicník




Plicník obsahuje hodně kyseliny křemičité a slizovité látky, které jsou výborné na kašel a nachlazení. Právě teď si ho můžete natrhat a udělat rovnou čaj. Jen tak pro zajímavost, růžové kvítky jsou nové a ty do modra už odkvétají. Je to takový semafor pro včelky :).


Podběl

 


Podběl má stejně jako plicník výborné účinky na průdušky, ale taky protizánětlivé. Ovšem pít se má pouze cca 4 týdny v roce a není vhodný pro těhotné a kojící ženy. Tak si nasbírejte jen trošku.


Bršlici




Roste skoro všude. Má vysoké množství vitamínu C, minerálů jako železa a manganu. Uvolňuje kyselé usazeniny v těle a je super na klouby. Přesně pro mě :). Dá se konzumovat čerstvá, jen tak nasekaná na chleba s máslem.


Pampelišku




Představte si, jaký bude mít účinek pampeliška na lidské tělo, když dokáže prorůst i asfalt. Hromada minerálních látek, vitamíny A, B, C, D, E. Podporuje významně trávení, funkci jater a žlučníku a ledvin. Ideální a nejjednodušší je natrhat čerstvé lístky a nasekat je do salátu nebo na chleba s máslem. Doporučuji trhat pampelišku ve stínu, kde jsou lístky křehké a chuťově dobré. Ty ze sluníčka jsou trochu hořké.

Bylinky se sbírají v čistém prostředí, dál od silnice. Ideálně dopoledne, za slunného počasí, když už oschla rosa a ještě nepálí sluníčko.

Hezký večer.



2 komentáře:

  1. Ty jo, to je poucny clanek! Zrovna dneska jsem plicnik prepichavala od popelnice jinam do zahrady, tatovy se ta "kyticka" libila a mel strach ze u popelnic vezme za svy. Tak jsme chytrejsi :)

    OdpovědětVymazat
  2. Hani děkuju. Chtěla jsem spíš přiblížit než poučovat :))). Tak ale hlavně, že to funguje :D

    OdpovědětVymazat