neděle 9. července 2017


Ohnivý kuře


Byli jsme u nás na chalupě s kamarády. A kamarád nás naučil naprosto super eňoňůňo recept, který se dá dělat jen na ohni a v popelu. Ideální na prázdniny, na chalupu, na čundr. Netrvá to ani moc dlouho. Čistého času cca dvě hodiny. S přípravou asi tři. A bylo to tak strašně dobrý, že to musím ukázat světu a poslat dál :).




Potřebujete ohniště, hromadu dřeva, kuře, zeleninu (mrkev, petržel, cibule, česnek), bylinky (libeček a petrželku), sůl, kmín, máslo a dostatek alobalu.


 
 
Kuře opláchneme a nasuneme na silnější klacek. Konce stehen drátkem přitáhneme ke klacku a opékáme nad ohněm cca hodinu. Postupujeme opatrně a hlídáme oheň, aby nebyl ani moc, ani málo a kuře se nám nepřipálilo. Cílem je kuře krásně po povrchu zatáhnout.
 
 
 
 
Když je kuřátko krásně zlatohnědé, opatrně jej položíme na cca čtyři vrstvy alobalu. Uvolníme drátek a vytáhneme klacek. Potom kuře nasolíme, nakmínujeme, obložíme zeleninou a bylinkami, poklademe plátky másla a dokonale zabalíme do alobalu.
 
 
 
 
 
 
V ohništi průběžně tvoříme dostatek žhavého popela. Popel rozhrneme a opatrně lopatou umístíme kuřata doprostřed a ze stran přihrneme žhavý popel.
 
 
 
 
Po půl hodině balíčky velice opatrně otočíme a děláme další půl hodiny. Celkem hodina pečení v popelu. Až je hotovo, lopatou balíčky vytáhneme na trávu. Nožem alobal z vrchu natrhneme a jemně rozděláme. Pak se na to všichni vrhneme, pěkně rukama a baštíme až se nám dělají boule za ušima.
 
 


 
 
Pokud je Vás víc, přidejte kuřat. Není to jen dobrý, je to i výborná zábava na letní večer. Skupina se rozdělí na ty co radí, na ty co makají a na ty co se do toho raději netlačí a v klídečku si počkají na výsledek. Během těch pár hodin všem dokonale vyhládne a o to víc pak chutná.
 
Dobrou chuť a pečení na ohni třikrát ZDAR.
 
 
 
 

2 komentáře:

  1. No ale to si udelame😄. Muj tata jenom na uhlikach a to se mu bude libit a chutnat! O zabavu postarano, diky za recepturu a foto. Silvia

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně vyzkoušejte. Fakt super a straaašně dobrý. My jsme upekli i brambory v alobalu a taky skvělý !

      Vymazat