pátek 22. září 2017

Nastartoval další Sciorok

Naše ratolesti se nemohly září dočkat. V podstatě prázdniny protrpěly čekáním na školu. Nekecám. Poslední týden v září byla schůzka pro rodiče, kde jsme byli seznámeni s novinkami ve výuce, s novými průvodci a vyřídili jsme nutné papíry. Akce ve škole si teď vyloženě užívám a závidím dětem, že sem můžou chodit každý den. No a hned druhý týden vyrazila celá škola na adaptační kurz na Vysočinu. Přijeli špinaví, unavení a naprosto spokojení.




Včera byla Zahradní Slavnost. Celý týden se děti podílely na úpravě a přípravě tříd. Malovaly, zdobily, montovaly, stěhovaly. A na slavnosti nám celou školu slavnostně představily. To se mě hodně líbí. Když musí přiložit ruce k dílu, mají pak k učebně a jejímu vybavení, poněkud jiný vztah. V každé třídě visí pravidla, na kterých se děti dohodly společně s průvodci.


Třída prvňáčků s pianem

Unicorna blijícího duhu malovala ve třídě naše Hanička :)


Ano, hujer Radys je moje dítě !


 

Na Zahradní slavnost děti připravily jednohubky a špízy, a maminky upekly štrůdly a koláče. K tomu horký jablečný mošt. Mňam. Na školním dvorku bylo několik stanovišť s úkoly, tvořivý koutek, foto koutek, obchůdek a taky si holčičky připravily malé taneční vystoupení. Prostě pohoda, paráda, souznění a dokonce i sluníčko.










Způsob, jakým se děti na všem co se ve škole děje podílí, se mi hrozně moc líbí. Není to tak, že dospělý rozhodne co a jak se bude dělat a děti to pak udělají, ale ony sami chodí s nápady a společně se dohodnou co z toho zrealizují a realizují to tak jak chtějí. Je to velká inspirace ve výchově i pro mě, zasloužilou matku. Ano, ve škole je svoboda zásadní, ale děti se tam naučí, že svoboda je především zodpovědnost, a tohle povědomí nám dospělým v ČR hrozně chybí.




Kromě bohulibých činností s dětmi, jsme taky stihli podrbat s ostatními rodiči. Je to takové krásné drbání. Jak je to všechno super, jak to skvěle funguje a dětem prospívá. Zavzpomínáme na černé historky z bývalých škol a pak si oddechneme, že je to za námi.

Prostě ve ScioŠkole jsme happy jak dva grepy :D



Žádné komentáře:

Okomentovat