čtvrtek 5. října 2017

UPCYCLING MEGA TAŠKA a domácí bioodpad


Slíbila jsem novou tašku z recy rifloviny. Tady je. Je to opravdu veliká krasavice, do které se Vám vleze opravdu všechno, včetně nákupu :).






Když jsem ty úžasný plísňový mrkváče uviděla v našem sekáči, musely být moje. A nebýt velikosti 44, tak je nosím. V naprosto super stavu. Stará poctivá vysokogramážní riflovina bez jediné vady.






Do kombinace jsem vybrala krásný černobílý český kanafas. Skvěle s plísňovinou ladí. Uvnitř je černá kapsa na mobil a klíče. Taška je vyztužená a hezky drží tvar.


 


Další info najdete v e-shopu.





Tak, toto je náš bioodpad za pět dnů. Protože můj vztah k přírody se prohlubuje, snažím se dělat postupně malé krůčky směrem k šetrnějšímu chování vůči Zemi. Po mikrotenových pytlících jsem se koncem léta zaměřila na biodpad. Jsou to kompostovatelné zbytky, převážně z kuchyně. Bydlíme totiž v bytě a nemáme kompost. Ale i tak to jde. Zatím zbytky schraňuji do kyblíku a o víkendu je odvezu na kompost na chalupě nebo u rodičů. Pokud nikam nejedeme, tak ho odnesu do lesa. Chápu, že si někdo může ťukat na čelo, ale mě samotnou překvapilo kolik toho za týden vyprodukujeme. Naše pole totiž trápí nedostatek výživných složek a hnojiva to jaksi nestíhají, ani je nechceme. Každá slupka se tak může proměnit v humus. V některých městech už fungují i popelnice na biodpad, což je super. U nás bohužel zatím nejsou. Pokud Vás napadá, že to bude doma zapáchat, tak Vás mohu ujistit, že když tam budete dávat jen to co tam patří, tak to opravdu cítit není. Co oficiálně do bioodpadu patří, najdete třeba tady. Já osobně tam nedávám například slupky z exotického ovoce, z důvodu výrazného chemického ošetření, kvůli trvanlivosti při dlouhém transportu. Dnes se už prodávají kompostéry do bytu nebo si můžete vyrobit vlastní. Jak na to najdete třeba zde.

Upcyclingu a kompostu ZDAR :).


10 komentářů:

  1. Letos jsme si také založili první kompost (naše město dokonce dává takové kompostové rošty zájemcům zdarma) a to množství, kterým ho zásobujeme, mě také překvapilo... Odpadkový koš najednou není hned plný a ten pocit, že člověk vrací přírodě, co jí patří je super :-) Příští rok na kompost plánujeme vysadit dýně a cukety, jsme takový biosamouci, tak uvidíme, co z toho bude :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani u domečku to je paráda a právě vím, že na hodně vesnicích to podporuje obec a to je fakt super. Dýně a cukety Vám na kompostu povalí jako blázen. Těším se na fotky sklizně příští podzim :)))

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Děkuju. Škoda, že už úplně stejnou mám. Jinak bych si ji asi nechala. Tam se vejde i šicí stroj :D

      Vymazat
  3. Krasna kabelka a ten odpad? Gratuluji! Je nas takovych vic;) i na ostrovech to jde, i kdyz musim rict, ze v me rodne vesnici, jsou podminky k recyklaci asi o 75 % lepsi! Krasny vikend <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty vesnice jsou nejvíc. Krásný víkend i V8m :)))

      Vymazat
  4. Ty jo, asi jedem na stejne vlne :) kyblik na bioodpad jsem si prinesla z dm za body, je krasny, ale bohuzel se nam doma dost rozmnozily octomilky. Ty se nakonec zlikvidovaly samy v nedopite kapicce vina v lahvi. Ale kdyz uz jsme zacli nechteli jsme to vzdat. O vikendu vytvoril manzel domaci komposter a ve stredu jsme si privezli zizalky, tak jsem zvedava :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je skvělé. Miluju jak se objevuje čím dál víc lidí co se k přírodě obrací čelem. Mám velkou radost. Ty octomilky jsou záležitostí jen určitého ročního období. Chce to asi vydržet. Přeji krásný víkend.

      Hanka

      Vymazat
  5. Taky mám doma vyčleněný odpaďák na bio, naše město je zrovna z těch, co to podporuje, takže popelnice máme ;-). Akorát v bytě je to vždy komplikovanější, těším se, až jednou budem v domku s vlastním kompostem, to se mi snad uleví... taška super!
    V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veroniko je to v bytě náročnější, ale když se chce, všechno jde. Domeček závidím, nejen kvůli kompostu :))).

      Hanka

      Vymazat