úterý 14. listopadu 2017

"Tak to teď ušetříš, ne?"


"Když šiješ ze starýho oblečení?" Říká mi jeden den kamarádka. Neušetřím, spíš naopak. Představa, že šití a přešívání starých věcí je ekonomicky výhodnější, je mylná. A to z několika důvodů. U většiny výrobků není nejdražší položkou materiál, ale PRÁCE. To je něco, co často českým zákazníkům nedochází. Další co je potřeba si uvědomit je fakt, že když vystříhávám z použitého oblečení něco nového, je tam poměrně malá výtěžnost. Například z pánských riflí vystříhám max. 3 chňapky. Z jednoho metru nové látky vystříhám cca 12 chňapek. Cena riflí v sekáči je zhruba stejná, jako cena metru bavlněné látky. AHA... Použitý textil musím také vyprat, usušit a vyžehlit. A nejdřív ho musím objevit. To všechno stojí čas.




"To by mě nenapadlo, napiš o tom na blog", říká mi kamarádka. Tak Vám to píšu. Pro mě je ten hlavní a podstatný důvod příroda. A udržitelnost. A šetření zdrojů. Věděli jste, že použitý textil se ve velkém vyváží do Afriky, kde se s ním čile obchoduje. Žádná charita. Afrika už je zaplavená sekáčem z Evropy a některé země dokonce zakázali dovoz použitého textilu z Evropy...




Připadá mi prostě víc než důležité trošku pootočit svůj pohled na svět a na přírodu. Trošku se zajímat a sbírat informace. Proto stříhání a přešívání. Proto upcycling.




Na e-shop dnes přistály čtyři nové chňapky ušité ze sekáčových riflí. Paradoxně na mě působí luxusněji než chňapky z nové látky. Byl by to krásný dárek pro vědomého přítele, přítelkyni...


 
 
V upcycling režimu najdete na e-shopu taky tyto vánoční hvězdičky z šedé melírované mikiny, vylepšené ruční výšivkou.
 
 
 
 
Nebo tyto vlněná srdíčka ze staré kostkované látky a knoflíků  ze zrušené krejčovské dílny. Na stromečku jim to bude neskutečně slušet.
 
 
 
 
Upcycling výrobků je u SEW4HOME už pěkná hromádka. A jsem strašně ráda, že se Vám líbí a prodávají se. S radostí sleduju, jak spřízněných duší přibývá.
 
 
 
 
Na všechny výrobky z recy látek se můžete mrknout a objednat je tady :))).
 
 
 
 
H.

6 komentářů:

  1. Bohužel už jsem o té africké 'charitě' také četla :-(. A obávám se, že i v některých sekáčích u nás jsou věci, které původně někdo odevzdal v dobré víře, že je dostanou potřební... Docela drsné zjištění... Moc Vám fandím, Hanko...
    V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Verunko děkuji Vám. Bohužel máte pravdu. Indiáni prý o nás říkají, že jsme bílé kůže, co dokáží zobchodovat všechno. To sedí... Ale jsem strašně moc ráda, že narážím na čím dál více lidí, kterým to tak nějak dochází a cítí potřebu změny. A většina jsou žena a mámy. To je skvělé a naplňuje mě to optimismem.

      Krásnou středu přeji :). Hanka

      Vymazat
  2. Je to jak to píšete, jen mne překvapuje, že je to pro lidi stále nové, je to trochu smutné. O přírodu a recyklaci se zajímám víc než 10 let a byla jsem v okolí za exota(!). Vaše práce je dokonalá. Mějte se hezky, krásné dny, Eva:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, taky jsem za exota. Ve spoustě věcech. Ale je mi krásně :)))
      Krásné dny tam k Vám <3

      Vymazat
  3. Hanko, krásné recy věci a jsem ráda i za ten malý příběh k nim .-) Sama také ráda hodně recykluji, nejen u šití, ale i při dalším tvoření, kutění, bydlení..., děti doma dokonce stále používají sešity s čistými listy papíru, které nám s mužem zůstaly ještě od základní školy :-) Přeji hezké předadventní dny A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aničko ty starý sešity jsou super. U nás se bohužel už nedochovaly. Děkuji za sledování a za koment. Mějte také krásný předvánoční čas. Hanka

      Vymazat