pondělí 30. července 2018

Polívka z plevele 




Znáte šruchu zelnou? Určitě jo. Máte ji na záhonku a snažíte se jí zbavit. A přitom ji můžete prostě sníst. Třeba v polívce :).




Šrucha není žádný nicotný plevel, ale zásobárna vitamínů a minerálních látek, která roste bez okopávání, hnojení a pravidelné zálivky. Není to sranda? Snažíme se piplat exotické rostlinky v našem mírném pásu a přitom přehlížíme poklady co tu rostou jen tak.

Na chalupě jsem jí hezky vyplela ze záhonu, oprala a šup s ní do polívky.

Recept:

Svazek šruchy
1 cibule
2 brambory
2 mrkve
1/4 celeru
sůl a pepř
zakysaná smetana
olivový olej

Cibulku nakrájíme na kostičky a orestujeme ji na 3 lžících olivového oleje. Potom přidáme brambory, mrkev a celer (očištěné a nakrájené na kostičky). Nakonec přidáme nasekanou šruchu. Osolíme, opepříme a zalijeme 1,5 litrem vody nebo lépe zeleninovým vývarem. Až je zelenina měkká, zahustíme smetanou a dochutíme solí.




Na chalupě nevedeme dokonalý anglický trávník, ale dokonalý bylinkový trávník. Nemusím tak pro bylinky do lesa, ale rostou mi přímo na zahradě. Jitrocel, sedmikrásky, mochna, pampeliška, řepík a třeba černohlávek. Z toho je moc dobrý čaj na imunitu.




Na záhon jsem vysela lichořeřišnici. Bohužel se mi do ní pustili dřepčíci, kterých je díky suchu letos mraky. Pár květů jsme snědli pěkně za syrova, ještě než zaútočili.




Něco z listů se podařilo ještě zachránit a budu je nakládat na tinkturu. Lichořeřišnice umí zatočit i se stafylokoky.




Přes invazi mandelinek máme krásné brambory a taky červená řepa a mrkev jsou luxusní. Sklidili jsme červenou cibuli a příští rok toho bude mnohem víc :).




Jako bonus jsme při hloubení základů pro zídku našli tohle kameninové krmítko pro králíky a bezvadném stavu. Pasovali jsme ho na pítko pro ptáčky.



2 komentáře:

  1. To jako fakt? Máme ji na zahradě docela dost :-) vás blog je lepší než kdejaký bylinkový herbář :-) Terka PS. Díky vám jsem loni objevila černohlavek a čaj je opravdu luxusní

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terko moc děkuji za komentář :). Udělala jste mi radost velikou!!!

      Vymazat