pondělí 29. října 2018

CARNUNTUM - tip na výlet





Když jsme dnes vyráželi na malý rodinný výlet, neměla jsem v plánu o tom psát na blog. Dostali jsme tip na nějaké vykopávky, ale co z toho nakonec vylezlo mě posadilo na zadek. Takže tady máte tip na výlet pro milovníky historie, rodiny s dětmi a nebo na školní výlet.




Malý kousek od Bratislavy, v Rakousku, leží městečka Petronell Carnuntum a Bad Deutsch Altenburg. Ve třicátých letech se zjistilo, že vyrostla na místě, kde kdysi dávno stávalo římské město, které je svojí rozsáhlostí dechberoucí. A Rakušáci to vzali doslova od podlahy a přímo na místě vykopávek navázali na původní pozůstatky a vystavěli komplex římských budov s neuvěřitelným smyslem pro každý detail.





Brada mi spadla hned na začátku u modelu původního města. Arény pro 30000 lidí, obchody, gladiátorská škola, lázně, obytné domy. Úžasné.






V prvním domě jsem byla odvázaná z kuchyně, ve které byla expozice připravena včetně zeleniny, pečiva a dalších potravin. V kamnech se evidentně občas topilo a taky vařilo. Video není moc kvalitní, ale takovou chalupu bych si nechala líbit.





Na dvorku stav na tkaní, ložnice s replikami nábytku, včetně textilií, dokonalá podlaha z malinkých dlaždiček, Nádobí a řada dalších věcí denní potřeby. 






Všechno volně přístupné, na vše jsme si mohli sáhnout. V hlavní budově jsme nakonec všichni pobíhali a navzájem se svolávali s výkřiky: "tohle musíte vidět", "honem sem" a tak podobně :D.








Ty lázně na fotce byly vytápěné, voda v lázních horká a mramorová podlaha příjemně vyhřátá díky unikátnímu systému podlohového vytápění, které jsme kdysi viděli v Pompejích. Prostě sen. Součástí byly i společné záchodky a zvenku budovy vybavené dva obchůdky s potravinami.










Pár stovek metrů dál jsme si prohlídli antickou původní bránu a pozůstatky dvou amfiteátrů (z toho jeden slouží ke kulturnímu vyžití i v současnosti) a taky dřevěnou repliku gladiátorské školy, jejíž pozůstatky byly objeveny až v roce 2011 a replika vyrostla přesně na původním místě. Bohužel jsem ji v úžasu zapomněla vyfotit.




Barefoot římské botky :)))

Potrženo sečteno. Super. V místě jsou v expozicích i popisky ve slovenštině. Všude čisto, vše dotaženo do detailu. Vřele doporučuji nejen milovníkům antiky. Je to jako udělat skok víc než dva tisíce let zpět čase.



Žádné komentáře:

Okomentovat