Hlíva alá trhané vepřové
Doma hledáme čím dál více receptů, kde je možné vynechat maso a přitom nešidit chuťové buňky. Protože planeta, protože živočišná výroba a tak. Není nám to úplně jedno a snažíme se aspoň trochu. U tohoto receptu jde spíše o nápad, než o vysokou kuchařinu. Ten nápad tkví v kombinaci hlívy a BBQ omáčky. Je to ukrutně dobré a chutná to u nás úplně všem.
Na přípravu dokonalého "burgeru" (pro 4 osoby) jako je na úvodní fotce potřebujeme:
2 vaničky čerstvé hlívy (celkem cca 600g)
BBQ omáčka (3 lžíce)
rozmarýn nebo tymián
sůl, pepř
olivový olej
1kg červené cibule
třtinový cukr
kvalitní balsamicový ocet
rozmarýn (čerstvý nebo sušený)
sůl, pepř
olivový olej
majonéza
bílý jogurt
česnek
salát (hlávkový nebo ledový), případně okurka
4 bagety nebo bulky na burgery
Postup:
Z hlívy odřízneme tuhé konce a plodnice nakrájíme na tenké (1-2 mm) proužky. Rozložíme na plech, posolíme, opepříme, přidáme čerstvý nebo sušený rozmarýn, případně tymián (podle chuti) a pocákáme olivovým olejem. Vložíme do trouby a za občasného promíchání pečeme při cca 180 st., až hlíva ztratí většinu vody. Množství se opravdu dost zredukuje, takže těch 600 g hlívy je pro 4 osoby minimum. Vypadá to asi takto:
Než se hlíva upeče, připravíme si karamelizovanou červenou cibulku. Výborně se s hlívou k sobě hodí a je to taková dobrota, že jí dělám vždycky víc a co zbude dětem zapékám do toustů nebo to dlabou jen tak s bagetkou. Velká dobrota.
Na 4 lžících olivového oleje pomalu restujeme krájenou (jako na fotce) červenou cibuli, až povolí a zvláční. Potom osolíme půl lžičkou soli, opepříme a přidáme rozmarýn podle chuti. Promícháme a přidáme 3 lžičky třtinového cukru. Až se rozpustí a na cibulce zkaramelizuje (trvá to jen chvilku), vlijeme 3 lžíce balsamicového octa. Promícháme a podlijeme cca 10 lžícemi vody. Dusíme, dokud se voda neodpaří a konečky cibulových kousků se nezačnou tahat.
Zpátky k hlívě. Teď už jen zbývá upečenou hlívu překlopit do pánve. Olej se nemusí přidávat. Jakmile se zahřeje, přidáme 3 lžíce BBQ omáčky, která vytvoří lahodný sosík na povrchu hlívy :). Prorestujeme 2 minutky a je hotovo. Smícháme majonézu a bílý jogurt v poměru 1:1 a ochutíme dresing drceným česnekem a solí. Vegani vynechají, nebo nahradí sojanézou.
Bagetky nebo bulky doporučuji rozkrojit a vložit na chvilku do trouby rozpálené po pečení hlívy. A vrstvíme viz. foto. Majonéza, hlíva, cibulka, okurky, salát, majonéza a přiklopit. Asi nemusím dodávat, jak skvěle doplní výsledný dojem sklenka bílého vína! Dobrou chuť :).
Hani, mooc děkuji za receptík, máme to stejně taky se snažíme hledat nové bezmasé variace a toto vypadá báječně. Navíc ta úžasná cibulka, to jsem přešťastná, že si ji budu moci udělat podle Tebe.
OdpovědětVymazatPřeji krásný advent plný dobrůtek a posílám moře pozdravů z Ostravy Šárka
Ať Vám moc chutná Šáry. Zdravím na sever <3
VymazatMůžu se zeptat, jakou BBQ omáčku používáte? Děkuji, Markéta :)
OdpovědětVymazatMáme klasickou BBQ od Vitany. Ale určitě se dají sehnat i nějaké lepší varianty přímo z USA :)
Vymazat