pátek 28. prosince 2018

Nebramboračka s pohankou





Čas odlehčit a prohřát. Odlehčit po bramborovém salátu, smaženém kapru, hoře cukroví a litrech alkoholu (i já hřešila, hanba mi). A zahřát zevnitř, protože v zimním období jsou pro tělo teplé polévky hotové požehnání. Čerstvá zelenina a hlavně citrusové plody organismus ochlazují a to teď nepotřebujeme. Tělo v našich končinách je nastaveno na úsporný režim a to nejen díky venkovním teplotám (no dnes to prosinci moc neodpovídá), ale hlavně díky množství denního světla.




Pohanka je moc zdravá bezlepková neobilovina. Z člověku prospěšných látek, které obsahuje a je jich požehnaně, nutno vypíchnout hlavně rutin. Doporučeno je konzumovat pohanku 2x týdně (tady máme ještě rezervy). Má ovšem specifické aroma, na které si jeden musí zvyknout.




Na nebramboračku s pohankou potřebujeme:

100 g loupané pohanky
4 lžíce olivového oleje
1 velkou cibuli
2 mrkve
1/2 celeru
1 hrnek sušených hub
1,2 l zeleninového vývaru nebo vody (s vývarem je lepší a pokud nejste vegani použijte i masový)
4 stroužky česneku
sůl, majoránka, pepř, zelená petrželka




Postup:

Sušené houby v hrnku zalijeme vařící vodou. Pohanku přebereme, propláchneme a namočíme do misky se studenou vodou. Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky, cibuli nadrobno. Olivový olej rozehřejeme v hrnci a pomalu na něm zesklovatíme cibulku. Přidáme zeleninu a okapanou pohanku a chvilku restujeme. Osolíme, opepříme, přidáme houby i s vodou a zalijeme vývarem. Vaříme asi 20 minut, až je pohanka i zelenina měkká. Nakonec dochutíme drceným česnekem, majoránkou a případně dosolíme.




Dobrou zimní chuť :).

Recept je od Hanky Zemanové.

Žádné komentáře:

Okomentovat