sobota 7. září 2019

Koprovka z pečené cukety





Zaregistrovala jsem nářky co s cuketou :). Cuketa je obdivuhodná zelenina. Ochotně přijme v kuchyni jakoukoliv roli. Řadím ji hned za cibuli a brambory. Funguje taky jako extra zdravé zahušťovadlo. Nedávno jsem cuketu použila i do svíčkové pečeně. Dnes z ní byla koprovka.

Na pečínku s koprovou omáčkou z cukety potřebujeme:

velký pekáč s poklopem
vepřovou kotletu bez kosti cca 1 kg
jednu velkou cuketu
2x cibuli
2x stroužek česneku
1/4 celeru
bobkový list
sůl, pepř
třtinový cukr
lžička citronové šťávy
zakysanou smetanu
žloutek
1/4 z kostky másla
svazek čerstvého kopru

Postup:

Cuketu oloupeme, vydlabeme střed se semínky a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na osminky. Celer oloupeme a taky nakrájíme na kostky. Stroužky česneku oloupeme a rozpůlíme. Pečeni opláchneme a osušíme čistou utěrkou. Pak ji po povrchu dostatečně osolíme a opepříme. Prsty sůl a pepř vmasírujeme do masa. Na pánvi rozpustíme polovinu z másla a pečeni rychle vcelku zatáhneme po všech stranách. Zataženou pečeni vložíme do pekáče. Pánev vytřeme a rozpustíme druhou část másla a rychle orestujeme všechnu pokrájenou zeleninu, kterou při restování osolíme a opepříme. Zeleninu přemístíme taky do pekáče a do pánve vlijeme horkou vodu, kterou pánev vypláchneme, ale nevylijeme. Vlijeme ji do pekáče k masu a zelenině. Vody musí být dostatečné množství, aby bylo následně dost na omáčku. Vložíme dva bobkové listy. Pekáč zakryjeme poklopem a vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Po 20 minutách teplotu stáhneme na 100 stupňů a pečeme cca hodinu.

Pečínku vytáhneme z pekáče a celý výpek i s upečenou zeleninou přemístíme do hrnce. Pečínku vrátíme do pekáče a vložíme odkrytou na 10 minut ještě zpátky do trouby. Potom ji vytáhneme a nakrájíme na plátky. Obsah hrnce rozmixujeme ponorným mixérem (bobkový list vytáhneme). Ochutnáme a podle potřeby přichutíme lžící třtinového cukru, citronovou šťávou a solí. Vložíme nadrobno nasekaný kopr a necháme projít krátce varem. Vypneme a hned zašleháme žloutek a následně zakysanou smetanu.

My jsme měli s domácím houskovým knedlíkem. Hotová omáčka má výbornou výraznou chuť a je krásně hustá díky cuketě a ostatní zelenině rozmixované dohladka.






1 komentář: