čtvrtek 10. srpna 2017


Dovolená v Korutanech = naše zatím nejlepší přírodní koupačka!


Dostala jsem od dětí letos nůž na krk, že by se na dovolené chtěli taky konečně vykoupat. Slíbila jsem Chorvatsko a to já fakt nejsem plážový typ. Celý týden na jednom místě prostě nevydržím. Jenomže... Bylo fakt strašný vedro a když jsem si představila, že pojedeme do ještě většího vedra k moři a tam se budeme placatět..., vymyslela jsem to jinak. Pojedeme do Korutan, do země horských jezer. Slyšela jsem totiž, že koupání tam je skvělý a hlavně jsou tam i hory! Dokonalý kompromis. A protože to vedro v Brně bylo opravdu k nepřežití, blokla jsem ubytování o týden dřív, než bylo původně v plánu, sbalili jsme kufry a vyrazili do rakouských Korutan.




O Rakušácích se říká, že mají trávu zelenější, silnice rovnější a muškáty jim kvetou jako prdlý. Kdo jezdí k našim sousedům častěji, dá mi za pravdu. Je to tak a v těch Alpách to platí dvojnásob. Všechny chalupy, chaloupky, penzionky a hotely jsou dokonale "naťontaný".






Bydleli jsme v Bad Kleinkirchenheimu. Odtud jsme paprskovitě vyráželi všemi směry, každý den jinam (moje ideální dovolenkování). První dny jsme strávili koupáním v místních vyhlášených jezerech. Tušila jsem, že voda bude opravdu tak čistá, jak se všude psalo (byla nejčistčí, co jsem kdy kde viděla). Ale, že bude i teplá na koupání jsem moc nevěřila. Byla. Byla boží. Koupali jsme se v Millstatter See (veliké jezero hluboké 140 m). Voda byla čisťounká, teplá přesně akorát. A ta kulisa alpských velikánů. No nádhera přenádherná...






Městečko Millstatt je jako typické přímořské letovisko s promenádou, obchůdky a restauracemi a je tam malý, ale kouzelný, velmi starý klášter a kostel. Stojí určitě za vidění. Kolem jezera je letovisek několik, ale Millstatt je asi největší a nejznámější.






 Další den jsme na doporučení zajeli ke vzdálenějšímu Faaker See. A tam nám teda spadla brada. Jezero má tyrkysovou nádhernou barvu díky vápencovému podloží. Voda úžasná, teploučká, čistá. Lidí relativně málo. Dokonale vybavené pláže, včetně luxusních a voňavých toalet a sprch. Na pláži (všechny pláže u jezer jsou placené) jsme si půjčili slunečník a k tomu nám dokonce zapůjčili kladivo, abychom mohli zatlouct trn ke slunečníku do trávy. Pláží, kterou jsme si vybrali, protékal horský potok, který ústil do jezera. No pohádka. A jako bonus, žádné slané osušky a těla. Voda v jezerech je prý dokonce pitná. Rakušáci si její kvalitu bedlivě hlídají.



 
 
 
Po dvou dnech měli děti naštěstí koupání dost (a já spálené břicho a opary na rtu, takže jsem vypadala tak trochu jako obyvatelka rovníkové Afriky, což je moje tradiční daň za pobyt na slunci) a mohli jsme vyrazit do kopečků. Korutanské vrcholy dosahují přes 2000 m.n.m. . Jsou ideální pro pohodové tůry po vrcholcích. Všude jsou lanovky, které Vás pohodlně (a za tučné peníz) vyvezou nahoru. Počasí nám přálo a kopečků jsme si užili dosyta. "Pokořili" jsme celkem tři vrcholy nad 2000 m.n.m.. Ty výhledy a panorámata. Paráda.
 
 

 
 



 

K Alpám patří kravičky. Ty jsou úplně všude. I ve výšce 2000 m.n.m. A ochotně pózují turistům:).






Mě osobně se nejvíc líbí všechny ty staré a ošlehané dřevěné boudy vysoko v kopcích. Ty mají tu správnou romantiku. Do jedné takové chatičky jsme se nechali nalákat na meruňkové knedlíky. Ty byly!






 
 
 
Prošli jsme si taky soutěsku Raggaschlucht, kde se valí voda v peřejích a vodopádech. To byl hukot a energie, že by se dala krájet. Je sice dlouhá jen cca 800 m, ale i tak to stojí za to.
 
 


 


V Korutanech je několik panoramatických silnic, které si můžete vyjet autem a pokochat se vyhlídkami. Doporučuji zkušeným řidičům. Někdy jsou ty zatáčky tip ťop a když se tam potkáte s dalším autem...




Poslední den bylo pod mrakem a to jsme si prohlídli i dvě nejznámější jezera Korutan, Ossiach a Worther See. Obě jsou obrovská a u obou najdete vše pro dokonalou dovolenou jako u moře. Od zmrzliny až po lodičky a všechny možné i nemožné atrakce. Bohužel mi došla baterka ve foťáku, takže odtud mám jen jedno videjko z mobilu.




Týden dovolené v "mém tempu" utekl strašně rychle. Dovolená v Korutanech je dokonalá, obzvláště, pokud máte malé děti. Na ty je tam myšleno na každém kroku, a i když vystoupíte z lanovky v nadmořské výšce 1800 m.n.m, první co uvidíte, je dětské hřiště. Jezera jsou sama o sobě božská. Voda v nich mě posadila svojí kvalitou, teplotou a čistotou na zadek. Hory jsou parádní a přívětivé. Co ale úplně nerezonuje s mojí svobodomyslnou povahou, je dokonalá organizovanost všeho a všech.




Podtrženo, sečteno. Děti byly nadšené. Dokonce i naše puberťačka to s námi ještě dává. Bylo tam nádherně. Stihli jsme toho dost, i když je tam toho minimálně na měsíční dovolenou. Doma jsme vybalili kufry, táta si dal konečně pořádný pívo a já vyklepala prádlo, aby mi to neucpalo filtr (kecám, žádný písek se nekonal :D). A zase hurá do práce. Už mi to šití a vaření chybělo :))).


4 komentáře:

  1. Wau!Vypada to tam nadherne. Uvazujeme jeste nad kratkou dovolenou posledni tyden v srpnu. Premyslela jsem o Chorvatsku, ale ta cesta tam me moc nelaka a Rakousko mame za rohem - bydlime na Slovensku. Muzu se zeptat kde presne jste byli ubytovani a jestli jste tam byli spokojeni? Diky Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni určitě doporučuji. V chorvatsku jsem byla právě už tolikrát, že se mi tam v tom vedru vůbec nechtělo. Ubytovaní jsme byli v apartmánovém domě v podkrovním bytu. Byl nový, všechno ve dřevě a plně vybavený, včetně wifiny pro naši omladinu. Našla jsem ho na bookingu ve slevě v pondělí a ve středu jsme už byli tam :). Jen se připravte, že služby jsou naprosto perfektní, ale všude se za všechno platí i za vstup na pláž. My jsme platili jeden den rodinné vstupné 15 eur a druhý den 11 eur. Na druhou stranu, pokud máte děti, tak máte všechno po ruce a v klidu. Což je někdy k nezaplacení :).

      Vymazat
    2. Diky za info! Tak uz asi vim co budu delat dnes vecer az usnou deti...hledat ubytovani a dalsi info k vyletu. Zdravim do Brna - studovala jsem tam 3 roky nastavbu mam to tam moc rada. Pekny den L.

      Vymazat
    3. Držím palce s výběrem a užijte si to !!! A kdyby něco klidně písněte :).

      Vymazat