neděle 21. ledna 2018

Byl workshop a budou volby.




Včera proběhl workshop s tématem "Patchworkový polštář". Tahle technika je trochu náročnější. Proto byl maximální počet účastnic čtyři, abych se všem stíhala plně věnovat. Bylo to krásné a velmi příjemné odpoledne ve velmi příjemné společnosti Lídy, Hanky, Jany a Klárky.




Na posilněnou jsem upekla tvarohový koláč k odpolednímu čaji a kávě. Stříhalo se, žehlilo, skládalo, sešívalo, prošívalo, lemovalo a dělaly se i poznámky :).







A tady jsou výsledky našeho sobotního snažení. No nejsou ty moje žákyně neskutečně šikovné?







Taková setkání a společné tvoření mě naplňují optimismem. A řeknu Vám, že toho mi opravdu ubývá a můžou za to VOLBY. Ty současné prezidentské. Původně jsem se k tomu nechtěla vyjadřovat, ale možná někdo cítí to co já a taky má pocit, že je v tom sám. Tak třeba není.

ODCHÁZÍM ZE HRY
 
Končím s volbami, končím s politikou. Přestože to bývala pro mě zásadní věc a o politiku jsem se aktivně zajímala. Koneckonců se mi dostalo i nějakého vzdělání v oboru politologie.
 
 
Jenomže jsem se vydala cestou. Cestou, ze které mám velmi dobrý pocit a intenzivně cítím, že je to ONO. Tato cesta mě mimo jiné dovedla k rozloučení s politikou. To co se v současné době v nejvyšších patrech boje o hrad odehrává, kleslo na úroveň, které odmítám být součástí. Pochopila jsem, že dokud to bude BOJ, nemůže to dopadnout dobře. Koukám na diskuse na sociálních sítích a nestačím se divit co to s lidmi dělá. Jaké emoce to vyvolává. Občané se uráží, jsou vulgární, bují závist, zášť a zloba. Jedna z důležitých věcí, ke kterým jsem dospěla je, že všechno co je soutěž, co je BOJ, je špatně. Každý boj jen posiluje druhou stranu, což se koneckonců nádherně jeví v současných prezidentských volbách. Boj ve volbách, boj s nemocí, boj za záchranu planety, boj za děti, boj za mír... Mimochodem moc se mi líbí toto:
 
BOJOVAT ZA MÍR JE JAKO SOULOŽIT ZA PANENSTVÍ.
 
S myšlenkou dát "ádijé" politice jsem koketovala už v době posledních parlamentních voleb. Strany a kandidáti, kterým jsem byla ochotná nakonec svůj hlas dát, volilo zcela zanedbatelné procento lidí. Můj hlas se mi jeví jako zbytečný (a taky si přijdu se svými názory a prioritami jako marťan).
 
Ano, vím co se říká. Že je to občanská povinnost. Nemyslím si to. Máme demokracii (zatím) a to zahrnuje i právo nevolit. Ale hlavně jsem přesvědčena, že být dobrým občanem společnosti není o účasti ve volbách. Je to o tom, být její dobrou součástí. Jít příkladem a tím ostatní inspirovat.
 
Sama mám hromadu vad a strašně moc toho dělám blbě, ale snažím se. Postupuji po malých krůčcích a řeknu Vám je to paráda. Vyzkoušejte to. Fakt mám mnohem líp na duši, když odnesu tašku odhozených plastů z lesa, než když si koupím nový svetr.
 
Na závěr bych ráda uvedla, že nikomu neříkám co má dělat. Každý máme svoje svědomí. Jen všem přeji, aby se v jejich duši i hlavě rozlil pokoj a klid. Aby opustili negativní emoce, které vysilují a pustili si dovnitř pochopení a smíření.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


18 komentářů:

  1. Tak to je zajímavé... uvidím, jestli k tomuto taky někdy dojdu. Zatím jsem se rozhodla přestat dělat komunální politiku (na malé vesnici... žádná kariéra:-)), ale jít volit... to mi pořád přijde jako občanská povinnost. Nevím, asi chyba ve výchově:-) A ten hlas proti Zemanovi tam hodím s chutí, ať už to dopadne jakkoliv.

    OdpovědětVymazat
  2. Hani, samozřejmě, že to není povinnost, ale já mám dobrý pocit i z toho, že jsem udělala maximum a šla volit (nechci psát "lepší zítřky" :-D) že mi to není lhostejné. Nijak zvlášť politiku nesleduji, nestíhám, ale ráda se podílím na volbě a pak sleduji výsledky ;-) Myslím, že naposledy jsme volily nastejno :-) Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko moc děkuji za příspěvek. Já tu politiku zase sleduji. Čtu dokonce i příspěvky protistran, abych měla vyvážený pohled. Možná by to mělo zkusit víc lidí. Moje životní priority, moje cesta, moje vize jsou prostě úúúúplně jinde, než našich politických představitelů. Není to ani tak o znechucení a lhostejnosti. Právě naopak. Je to promyšlené a vědomé rozhodnutí. Krásný den. Hanka

      Vymazat
  3. Milá Hanko, úplně chápu Vaše pocity: znechucení, ztráta optimismu, nejradši bych se také momentálně odpojila od všech zdrojů informací... ale rozhodla jsem se ještě těch posledních pár dní vydržet, přestože mě to hrozně sžírá. Protože zrovna teď máme šanci se té hlavní příčiny vší té zloby, lží a zášti ve společnosti zbavit, nebo se jí alespoň postavit. Vzdání se bez boje já v tomto případě vnímám jako uvolnění cesty právě těm rozdmýchávačům nenávisti... Ze "hry" mám v plánu vypadnout hnedle v sobotu odpoledne, a to buď s obrovskou úlevou anebo s naprostou beznadějí. Jdu do poslední bitvy a pak děj se vůle boží... Srdečně zdraví Katka - Leebee

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, já myslím, že Zeman není příčina. On je výsledek. Je to zrcadlo společnosti. Já neodcházím znechucená, ale s radostí. Já se nevzdávám. Já prostě nechci bojovat. BOJ je špatně. A upřímně, když jsem poslouchala pana Drahoše, nebylo mi z toho taky nejlíp. Možná jsem to mohla více rozepsat, protože mám pocit, že většina čtenářů si odnesla jediný bod a to je to znechucení. Tak jsem to nemyslela. zkuste si to přečíst ještě jednou s důrazem na poslední tři odstavce. Přeji krásný den a v duši pokoj a klid <3

      Vymazat
    2. uch, tak to je úplně mimo mé chápání... :) Dávám schválně smajlíka, protože to rozhodně nemyslím zle, mě takovýto postoj prostě fascinuje, nerozumím tomu... Vědomě a promyšleně ustoupit zlu, ať si vyhraje, protože boj je špatně... A já to cítím tak, že to zlo tu je opravdu veliké. A Zeman v tom hraje zásadní roli, i když máte pravdu, že slovo "příčina" není přesné. On ale otevřel stavidla, vytahuje na povrch ty nejhorší stránky společnosti a ze své pozice prezidenta je legitimizuje. Já cítím hroznou bezmoc, když vidím, jak se tady veřejně hlásá nenávist vůči lidem jiné národnosti, náboženství, podporují se režimy, kde se totálně kašle na nějaká lidská práva, schvaluje se okupace Krymu, tvrdě se neodsoudí primitivní rasistický útok na nevinného člověka atd. atd. Prostě nemůžu otočit hlavu a jen tak se rozhodnout všechno to bezpráví ignorovat. Kdyby kdysi nezabojovala Rosa Parksová, nesměli by možná dodnes černoši sedět v autobusech - bylo to špatně? Ano, Zeman je zrcadlo a myslím, že je nejvyšší čas zkusit lidem nastavit jiné. Takové, ve kterém se zase začne odrážet to lepší z nás. A bude mi hrozně smutno, pokud se to nepovede i proto, že prostě ti slušní a mírumilovní lidé budou mlčet...
      Tolik ta ideová stránka a teď ještě jedna praktická poznámka: píšete, že Vaše cesta je jinde - ale pokud na té cestě počítáte s prací, kterou teď ( a to moc dobře a je vidět, že s velkou chutí) děláte, je to další důvod se u voleb vyslovit. Pokud totiž zůstane Zeman a bude nám tu vládnout Babiš s komunistama, může ta Vaše cesta, stejně jako cesta nás všech ostatních drobných živnostníků, být poměrně krátká...

      Vymazat
    3. Katko já Vám rozumím. Bohužel ne Vy mě :). Já nechci ustupovat zlu. Já chci dělat dobré věci. Ale dělat je, ne je volit a čekat až to přijde shora.

      Vymazat
  4. Hanko, děkuji za tento volební dodatek (i když komentář si zaslouží i vydařený workshop, hlavně jeho výsledky!), cítím to úplně stejně a hlásím se jako Marťan č.2, nejste sama ;-)...
    V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jupííí, jsem moc ráda, že nejsem sama. Děkuji Veru <3

      Vymazat
  5. Já z toho opačného soudku - bylo to božííí!! Teda ten kurz samozřejmě :-D odcházela jsem naprosto vyšťavená soustředěním, sešíváním, prošíváním a lemováním, ale naprosto nadšená a doteď se na ten polštář nemůžu vynadívat, vždycky když ho vidím se musím usmívat :) takže tak z mé strany, k politice se nevyjadřuju :-D a MOC DĚKUJU za rozšíření obzorů a velkou radost :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani já taky moc děkuju. Jste úžasná žákyně. I to lemování jste dala skvěle. A to je už vyšší dívčí ! Budu se moc těšit zase někdy příště :)))

      Vymazat
  6. Já mimo politiku. Polštáře jsou úžasné. Jste holky šikovné.
    Ještě jednou chci poděkovat za úžasně ušité věcičky od vás. Krásná práce.
    Lenka B.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni taky Vám moc děkuji. Za nákup i za přízeň <3

      Vymazat
  7. Radka:
    Polštářky jsou krásné! Paní jsou opravdu šikulky!
    Ale k těm volbám. Obětovala jsem hodinu svého času a shlédla debatu na Primě. Každý normální člověk si musel říct, že tohle už je prostě přes čáru. Co tam se dělo je ostuda! Ne jenom stávajícího prezidenta, ale i lidí. Ta drzost, žádný respekt, buranství. Nechci, aby mé děti žili v takovém prostředí. A jako jedinou možnost vidím, že prostě půjdu volit za každou cenu! Protože jedině tak se dá něco změnit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Radko, já jsem se raději nekoukala. Televizi jsme nechali včera vypnutou. Ty komentáře na soc. sítích mi potvrdily, že jsem udělala dobře. Pokud to tak cítíte, tak běžte volit. Přeji šťastnou ruku.

      Vymazat
  8. Úplně nevím, jestli úplně rozumím vašemu důvodu. Ale mě osobně přijde, že ve volbách (a u prezidentských je to extrémní) vyhrává ten, kdo je víc vidět, kdo obětuje víc peněz na propagaci a reklamu. A ten, kdo by nebojoval by neměl šanci. A to mi ještě přijde, že pan Drahoš bojuje jen proto, že nemá jinak šanci vyhrát a že se snaží bojovat férově. A že by se těch x desitek (možná i stovek) milionu mohlo využít lépe a užitečněji, než na seberprezentaci. Ale kandidát na prezidenta, který by řekl: "nedělám kampaň (a pak jí skutečně nedělal :) ) a všechny peníze, které bych do kampaně vložil dám na dobročiné účely" , tak ten by neměl vůbec šanci vyhrát.
    Volit půjdu a určitě Drahoše, protože věřím, že ten můj hlas má smysl a doufám, že to co se teď děje je jen předvolební boj a pak bojovat přestaneme a začneme hledat cesty, jak to udělat, aby se nám žilo líp a hledat drobné věci, které můžeme udělat pro rodinu, město, zemi, svět...
    Tereze

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel máte pravdu, Dnes vyhrává ten, kdo má lepší marketing. Cítím to úplně stejně. Tolik promrhaných peněz to je opravdu hřích. Smutné, moc smutné kam jsme to dopracovali...

      Vymazat