čtvrtek 25. ledna 2018

Minidortíčky





Na včerejší fotku minidortíčků na FB a IG přišlo tolik dotazů, že musím vyhovět a recept dávám na blog. Nápad a recept je můj vlastní (fakt jsem to nikde neobšlehla), pekla a zdobila moje velká holčička s mojí malou pomocí. Jedná se o klasické dezert ve kterém je mouka i cukr. Odlehčený je trochu krémem bez másla. Z množství které uvádím vyšlo cca 10 minidortíčků a krému trochu zbylo.


Potřebujeme:

Těsto:
6 vajec
180g cukru
90g hladké mouky a 90g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva (kupuji ve zdravé výživě bezfosfátový)
pár kapek vanilkového aroma (mám doma dovozený ze Srí Lanky a ten je úžasný) nebo domácí vanilkový cukr

Krém:
250g farmářského tvarohu (nedoporučuji ten ve vaničce, krém by byl moc tekutý)
6 lžic bílého krupicového cukru
1x vanilkový pudink
350 ml mléka

Na zdobení:
tabulka čokolády na vaření
1 lžíce kokosového olej
jahody nebo jiné ovoce na zdobení




Nejdříve si uvaříme hustý puding z 350 ml mléka, 1 sáčku vanilkového pudinku a 2 lžic cukru a necháme ho vychladnout. Zapneme si troubu na cca 175 stupňů.

Všechny vejce rozklepneme a oddělíme žloutky a bílky. Bílky spolu se špetkou soli vymícháme na sníh a dáme jej do ledničky. Ke žloutkům v jiné míse přidáme 180 g cukru a vanilku a dáme šlehat. Až je směs vyšlehaná (nekřupe v ní cukr), pomalu začneme přidávat prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vmícháváme po trošičkách, tak aby v těstě nevznikly žmolky. Nakonec do těsta velice opatrně vmícháme sníh z bílků. Těsto vylejeme na široký plech vyložený pečícím papírem a stěrkou rozetřeme po ploše tak, aby bylo těsto všude ve stejně silné vrstvě. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 10 minut. Tento údaj je velmi orientační. Prostě jak těsto začne růžovět, tak zkusíme špejlí a pokud nelepí hned vytahujeme z trouby. Hnědý spodek nebo vrch těsta není žádoucí !!!

Do mixéru vložíme tvaroh a 3 vrchovaté lžíce krupicového cukru a začneme šlehat. Vezmeme zcela vychlazený puding (ideální je uvařit ho den předem) a po lžících ho přidáváme k míchajícímu se tvarohu, až vznikne hladký krém. Vložíme ho na chvilku do lednice.

Vychladnuté těsto opatrně sloupneme z pečícího papíru a kulatým vykrajovátkem na perníky vykrajujeme místečko vedle místečka kolečka.

Na jeden dortíček použijeme tři kolečka. Jednotlivé vrstvy promažeme krémem a slepíme jako dort. Vrchní část taky namažeme. Pak vezmeme příborový nůž a krém naneseme i na boky, aby byla celá plocha potřená, samozřejmě kromě dna. Nachystané minidortíčky dáme na chvilku do lednice.

Na vodní lázni (dva hrnce v sobě, ten spodní s vodou, vrchní s čokoládou) rozpustíme čokoládu na vaření nalámanou na kostečky a lžíci kokosového oleje.

Vytáhneme dortíčky z lednice a na každý nalejeme lžící rozpuštěné čokolády tak, aby byl povrch celý potřený a pár kapek sjelo kolem dokola. Opět vložíme do lednice.

Jakmile je čokoláda ztuhlá, přidáme zdobičkou (nebo jen lžičkou) trošku krému nahoru a dozdobíme ovocem.

Minidortíčky jsou strašně dobré i naleželé druhý den a kdo nemá rád máslové krémy, ten si určitě pochutná na kombinaci tvarohu a pudinku :).




2 komentáře:

  1. Mňam mňam hnedka bych si dala. Určitě recept vyzkouším vypadají nádherně a dokonce i dietně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No s tou dietou to není moc slavné, ale dobré to tedy rozhodně je :)))

      Vymazat