neděle 3. června 2018

Óda na sukně a na šaty




Kdo mě pravidelně sleduje delší dobu na instagramu, tak mu nemohl ujít můj pozitivní vztah k nošení sukní a šatů. Nebylo to tak úplně vždy. Ale jak jde čas, je to čím dál víc intenzivnější. Nosím hlavně modely, které jsem ušila. A je mi v nich moc dobře. Výjimkou jsou vlastně jen elasťáky na běhání. Rifle už jsem neměla ani nepamatuju.




Důvodů, proč vyměnit kalhoty a kraťasy za sukně a šaty je podle mě celá řada. Napíšu Vám ty svoje. Prostě jak to cítím já.




1. Vypadám v sukni nebo v šatech líp. Ubírají kila a lichotí postavě. Kalhoty, pokud nemáte dokonalou postavu modelky, výrazní každý záhyb, každý špíček. Šaty naopak umí kouzlit. Koukám teď hodně kolem sebe, v čem slečny a dámy chodí, a přesně toto kouzlo sukní a šatů je hezky vidět.




2. Cítím se žensky. Je to trochu obtížně popsatelný pocit. Ale co to obnáší být ženou mi dochází také postupem čas a nošení sukní a šatů to umocňuje. Síla ženy není v tom, že žena přebere mužskou roli a bude chtít muže dohánět a překonávat. Máme vytvářet společně harmonii a ne si měnit nebo krást role a potírat co je zřejmé. Dostaly jsme největší trumf od přírody. Mateřství. Bohužel v průběhu posledních staletí to neměly ženy lehké a když nám spadly pomyslné "okovy" jsme občas jak utržené z řetězu. Najít rovnováhu je těžké. Ale je to zcela určitě ta správná cesta.




3. Je to sexy. Když to vezmu z pohledu muže, je žena v sukni nebo v šatech určitě vnímána výrazně přitažlivěji než v kalhotách. Foukne větřík, sukýnka se rozvlní a fantazie muže se rozjede.




4. Zdravotní hlediska. Jak to napsat kulantně? Zkrátka to tam líp větrá :))). Funguje to, vyzkoušeno, potvrzuji. Když žena navíc vynechá kalhotky z umělých vláken, nemůže pro svoje ženské orgány nic lepšího.




5. Móda sukní a šatů je hravá. U kalhot toho moc nevymyslíte, ale mít originální šaty nebo sukni není problém. Střihů, vzorů, délek a šířek je taková škála, že možnosti jsou téměř nevyčerpatelné. Každá postava si má možnost vybrat vhodný střih a styl.




6. Sukně a šaty kultivují řeč těla ženy. Když máte sukni a šaty nutí Vás to trochu kontrolovat, jak se pohybujete, sedáte, skláníte. A ta tak působí zase více žensky.




V dílně jsem se do sukní a šatů v posledním měsíci trochu obula. Změna je život a bylo na čase pootočit loďku tvorby zase jiným směrem. S doplňky do bytu ale nekončím. Jen jich bude méně a v designu, ve kterém se budu víc vracet k tradičním vzorům a jednoduchosti. Zvýraznit chci i pro mě důležitý upcycling a velký důraz stále kladu na minimalizování odpadu z šití. Snažím se dlouhodobě zužitkovat každý odstřižek látky a dát mu ještě šanci. Díky tomu z dílny odnáším týdně jen jeden odpadkový koš nití a odstřižků.




Tak vykecala jsem se dost, že? Mám radost, že se novinky líbí. Sledovanost a objednávky vyskočily nahoru. Moc moc děkuji. Občas (často) není jednoduché být od nákupčí materiálu, přes návrhářku, švadlenu, fotografku,, správkyni e-shopu a sociálních sítí, po blogerku a lektorku. Jsou dny, kdy opravdu padám na hubu. Ale SEW4HOME je moje dítě a to dítě miluju.

Jo a noste šaty. A sukně taky.

DO E_SHOPU


2 komentáře:

  1. Moc vám to sluší.A za mě, nemáte co schovávat. Máte krásnou postavu.
    Šaty jsem měla na sobě naposled svatební. 17 let zpět. Jsem neforemná a možná letos poprvé koupím šaty na léto. Taky trochu díky vašemu článku.
    Krásné dny. Lenka B.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni moc děkuji, ale pochvalu budu muset vyřídit jinam :). Na fotkách je kamarádka, která mi dělá modelku. Je mladší, hezčí a má talent být modelkou. Na rozdíl ode mě :D. Šaty vyzkoušejte a uvidíte, jak se v nich budete cítit hezky. Mějte krásné léto a děkuji za čtení blogu. <3

      Vymazat