pondělí 17. září 2018

Jablkový závin z jogurtového těsta


Recept mám už pár let od paní sousedky, která už bohužel nežije. Trochu jsem ho vyzdravila a místo klasické mouky tam je celozrnná a místo hery máslo. Měla jsem tentokrát hodně sladká padaná jablka, takže je recept dokonce cukrfree. Ale pořád je tam kostka másla, takže dieta se tak úplně nekoná. Je to ale strašně dobrý. Těsto je měkké a nadýchané a nedrolí se tak nemožně, jako klasika listové.



Potřebujeme:

400 g celozrnné špaldové mouky polohrubé (nedávejte hladkou, moc se to pak lepí)
1 kelímek kvalitního bílého jogurtu
1 kostka másla
1 vejce do těsta (a druhé vajíčko na potření)
špetka soli
1 prášek do pečiva bez fosfátů

Náplň:

oloupaná jablka nastrouhaná na hrubém struhadle (cca 6 - 10 jablek podle velikosti)
mletá skořice podle chuti
hrst sekaných vlašských ořechů
pokud jsou jablka kyselá, přidejte třtinový cukr podle chuti (1 - 3 lžíce) nebo trochu medu


Postup:

Na vále vypracujeme těsto. Má být tak akorát, ani řídké, ani husté. Vložíme ho na hodinu do ledničky a připravíme si náplň z jablek. Po hodině těsto vytáhneme a rozdělíme na dvě části. Každý kus vyválíme na sílu cca půl centimetru. Vyválený ovál těsta potřeme trochou rozpuštěného másla (ne až ke krajům) a navrstvíme jablečnou náplň. Potom závin zavineme do tvaru nohavice, konce složíme a opatrně jej přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Pokud si nejste jistí, tak závin překulte na čistou utěrku a přeneste ho na plech na utěrce. Povrch závinu potřeme rozšlehaným vajíčkem. Plech se dvěma nohavicemi závinu vložíme do vyhřáté trouby na 170 stupňů a pečeme, až je povrch zlatohnědý. Krájíme až vychladne. Cukrožrouti (jako můj muž a děti) si ho ještě hezky pocukrují :).






Žádné komentáře:

Okomentovat